"Sociale media voor verenigingen"

door
18 oktober 2012
Leestijd: 2 minuten

Op uitnodiging van Welzijn in de Meijerij* gaven we dinsdag 9 oktober jl. een lezing over sociale media, toegespitst op het verenigingsleven en vrijwilligersorganisaties. In het cultureel educatief centrum Mariendael (foto) te Sint-Oedenrode waren ruim 40 vrijwilligers, bestuursleden en webmasters aanwezig om de lezing bij te wonen. Aansluitend is gediscussieerd over de invulling van sociale media binnen de specifieke omgeving van een vereniging.

*: Welzijn Salus is naast een vrijwilligerssteunpunt ook een instelling voor jeugd- en jongerenwerk, ouderenwerk, educatie en welzijn. 

Veel van de aanwezigen zijn in meer of mindere mate actief op sociale media maar zijn zoekende hoe dit toe te passen binnen een vereniging. ‘Samenwerken’ is uiteindelijk de belangrijkste conclusie van de avond; door bijv. leden te vragen wat ze wel/niet willen en hen te betrekken bij de implementatie van sociale media. Sociaal zijn is immers niets nieuws, de omgeving is echter veranderd en dat brengt nieuwe ‘spelregels’ met zich mee.

Dat sociaal zijn en samenwerken gaat echter gepaard met het feit dat veel verenigingen en vrijwilligersorganisaties moeite hebben met het verjongen van o.a. het bestuur. De jongere doelgroep is veelal bekender met deze nieuwe vormen van communiceren en kunnen ook vaak sneller benodigde acties uitvoeren. Het is en blijft vrijwilligerswerk en daarin is het aspect ‘tijd’ van fundamenteel belang. Sociale media kosten nu eenmaal tijd, veel vrijwilligers hebben al veel taken waardoor terecht door veel aanwezigen de vraag gesteld werd wie dit dan het beste kan gaan doen. Want dat ze er goed over na moeten denken en afhankelijk van de keuze tijd en capaciteit moeten inruimen was voor iedereen duidelijk na afloop!

Van deze avond heeft de lokale omroep TV Meierij een korte samenvatting gemaakt:

Hieronder tref je alle slides van de presentatie aan:

 

0 Reacties

Geef een reactie