Waar ben je naar op zoek?

03.01.2020
7 minuten
Wij zijn Juist

De Rik der Kinderen Cup 2019

Teun van den Heuvel

Tafelvoetbal is een groot goed voor menig kantoormedewerker. Van twaalf (digitale) marketingbureaus hebben er naar verluidt dertien een tafelvoetbaltafel in de kantine staan.

Wij dus ook.

En we nemen onze competitie zeer serieus. Daarom heeft onze Rik der Kinderen een applicatie ontwikkeld om onze ogenschijnlijk ontspannen (?) potjes tafelvoetbal te registreren. En omdat de winnaar van de Rik der Kinderen Cup tijdens de kerstborrel is uitgeroepen, wilden we even kort terugblikken op het tafelvoetbaljaar 2019. Als je niets om tafelvoetbal geeft, kun je dus gerust een ander blogje gaan lezen.

Eerst even onze regels in het kort:

 • Scoren met middenveld telt niet (tenzij het aangeschoten is – de regels hiervoor verschillen per persoon);
 • Draaien is verboden (handjes aan de stangen);
 • Klinkers tellen niet dubbel;
 • Vieze goals (via randen of andere omwegen) zijn toegestaan, maar frowned upon, tenzij je ze zelf maakt;
 • Vieze goals tellen niet dubbel (al lijkt dat soms wel zo te zijn, gelet op het fanatisme waarmee naar vieze goals gestreefd wordt);
 • Belandt je bal via de bovenkant in ‘het bakje’, dan krijg je een speciale badge in de app en eeuwige roem;
 • De bal is pas echt uit het spel als deze stilligt op een onbereikbare plek op tafel of op de grond (schroom niet om de bal het doel in te koppen als deze per abuis richting je oog caramboleert);
 • Wie aan het eind van het jaar de meeste maandoverwinningen heeft behaald, wint de Rik der Kinderen Cup;

Maandoverwinningen binnenharken; daar draait het dus om. Zoveel mogelijk potten winnen en zo min mogelijk verliezen. Een stuk of vijftien bronstige kerels (tafelvoetbal is blijkbaar een mannenhobby) hebben zich er in 2019 aan gewaagd. Bij Juist spelen we weliswaar potjes in teams van twee, maar ieder strijdt voor zich. Het ene potje speel je dus misschien wel tegen je teamgenoot van de vorige pot.

En daar valt goed mee te sjoemelen. Want vorm je een team met een stabiele subtopper, of sta je naast een onervaren flexwerker die niet weet hoe dodelijk een schuine bal kan zijn?

Je teammaat maakt sowieso al het verschil. Over hoeveel geluk je hebt, hoe goed er gekeept of gescoord wordt en hoeveel eigen goals je moet incasseren. Sta je tegen twee fantomen te spelen, of ben je vooral in je eentje tegen drie tegenstanders aan het knokken? Moeilijk te zeggen vooraf, al hebben dezelfde mensen natuurlijk altijd geluk.

Toch resulteerde dat in een strijd die tot de laatste maand spannend was.

Want met slechts de maand december in het vooruitzicht stonden zowel Erik als Teun op vier maandoverwinningen. Daardoor zou december dus de beslissende maand (kunnen) worden. Erik maakte zijn favorietenrol echter meer dan waar en trok de laatste maand met een straatlengte verschil naar zich toe. En dat dat natuurlijk met heel veel geluk gebeurde, en dat Erik nooit een slokje uit de gifbeker hoefde te drinken, dat maakt allemaal niet uit.

Want aan het eind telt maar één ding: de Cup kunnen heffen.

En zo is het Erik Minkels die de Rik der Kinderen Cup op zijn bureau mag zetten gedurende 2020. Erik, gefeliciteerd!

De highlights

Omdat Rik zo’n mooie applicatie heeft gebouwd beschikken we over de nodige statistieken van het afgelopen seizoen. Dit zijn de highlights op een rijtje.

 • Er zijn 849 potten gespeeld in 2019;
 • De rode kant won beduidend vaker dan de blauwe kant: 476 om 373. Ruim 27% meer dus! Kies je team rood, dan is de kans blijkbaar groter dat je wint;
 • Erik koos opvallend vaak team rood;
 • Er werden in totaal 6302 goals geregistreerd (waarvan een stuk of 23 vals geschreven zijn);
 • Van de dertien geregistreerde deelnemers (flexmedewerkers staan niet in het klassement) zijn er maar vier met een positief saldo;
 • Kampioen Erik speelde ’t meest samen met rode lantaarndrager Bas;
 • Toch wist Erik eerste te worden…
 • … en toch wist Bas laatste te worden;
 • Winnaar van de bronzen plak Sander scoorde per saldo maar één punt minder dan Teun, maar schreef desondanks maar één maandzege op zijn conto;
 • Roy Bressers (a.k.a. de Bressias of Lionel Bressi) is de hoogst genoteerde speler zonder maandoverwinning (en verloor net een potje te veel om quitte te spelen).

Inmiddels is het nieuwe seizoen alweer afgetrapt. De eerste ballen zijn reeds door het systeemplafond geschoten en ook de eerste slokjes uit de gifbeker zijn alweer binnen. Wat gaat het seizoen 2020 verder brengen? Krijgt Erik dit jaar een keer pech? Verheft Sander zijn sleepbeweging tot een abstracte kunstvorm? Zakt de voetbaltafel definitief door zijn hoeven? Maakt Roy meer eigen goals dan Huib? Wordt de Cup ontvreemd voor een behoorlijke som losgeld? Komt er eindelijk een onafhankelijke VAR of blijven we Dave gebruiken?

We gaan het allemaal zien. Of misschien niet allemaal, maar tenminste die pak ‘m beet vijftien fanatieke strijders die tussen 12:15 en 12:45 het kunststof verslijten…

Kom je lunchen?

Wat is juist voor jou? Dat maken we graag behapbaar! Daarom nodigen we je uit voor een lunchsessie. Met een (worsten)broodje in de hand bespreken we jouw doelen. En heb je alleen honger naar resultaat? Dan spreken we ‘gewoon’ af.

Afspraak maken! 🥐