Waar ben je naar op zoek?

02.03.2023
7 minuten
Marketing

Hoe speel je in op de toenemende invloed van korte video’s via TikTok, YouTube en Instagram?

Siebe van Moorsel

Kortere video’s krijgen een steeds prominentere rol op platformen als TikTok, YouTube (Shorts) en Instagram (Reels). Maar wat moet je hier nou mee voor je bedrijf? Wij leggen uit waar de trend vandaan komt en helpen je te bepalen of je hier überhaupt iets mee moet doen. Zijn korte video’s ook wat voor jou? Dan helpen we je graag op weg.

Wat zien we gebeuren?

Misschien is het je opgevallen dat socialmediakanalen steeds meer op elkaar lijken. Als een kanaal een populaire nieuwe feature toevoegt kun je er gif op innemen dat de concurrent die ook implementeert. Instagram kopieerde bijvoorbeeld een aantal jaar de stories van Snapchat. Dat mag inmiddels wel als een doorslaand succes bestempeld worden. Nadat TikTok tijdens de coronaperiode een enorme groei doormaakte, haalde Instagram weer hetzelfde trucje uit en kopieerde het de functie voor korte video’s. Nu heeft ook YouTube ingespeeld op de trend. Het resultaat: Instagram Reels en YouTube Shorts.

De trend komt natuurlijk niet geheel uit de lucht vallen. Zo doen zogenaamde sociale media er alles aan om jouw aandacht te trekken. En video’s trekken nou eenmaal sneller de aandacht dan statische foto’s. Zéker als het gaat om korte video’s met een speels, creatief en vermakelijk karakter.

Wanneer moet je het wel inzetten?

Oké. Het is duidelijk waarom de korte video’s als paddenstoelen uit de grond komen schieten. Nu is het dus de vraag wanneer je die in kunt zetten. Het antwoord is simpel: als je openstaat voor de kenmerken van een korte video: speels, creatief en vermakelijk. Dat zijn namelijk de ingrediënten die het succes gaan bepalen.

Hoe zo’n video er uiteindelijk uit komt te zien? Dat is natuurlijk niet in beton gegoten. Toch is er wel degelijk een opbouw te herkennen die vaak tot succes leidt. Om je hier een beeld bij te geven hebben we een opbouw weergegeven hoe een korte video over deze blog eruit zou kunnen zien:

Script Beeld Tekst in beeld
Opening (<3 seconde) Wat moet je met korte video’s op platformen als YouTube, Instagram en (natuurlijk) TikTok? Persoon die zichzelf filmt en in de camera spreekt. Snel opeenvolgende beelden en/of tekst waar je het over hebt (dus: logo’s van YouTube, Instagram en TikTok) op moment van uitspreken.
Middenstuk Kom in contact met klanten die nog níet bekend zijn met je merk. Persoon die spreekt in de camera. Bijpassende screenshots waarin je dit laat zien. Snel opeenvolgende tekst met bijpassende emojis (ondertiteling).
Afsluiting (met call-to-action) Weten hoe je korte video’s juist inzet? Reageer in de comments. Weer persoon in de camera. Wijzen naar de ‘commentsectie’ Snel opeenvolgende tekst met emojis. Visuele trigger naar commentsectie.

Wanneer moet je het niet inzetten?

Je wilt eigenlijk wel inspelen op nieuwe trends. Maar zo’n speelse, creatieve en vermakelijk video past (volgens jou) niet bij je bedrijf. En omdat je een prachtige bedrijfsvideo hebt liggen kan je die net zo goed posten. Doen! Toch?!

Nou, nee. Het is geen goed idee om gepolijste branded video’s te gebruiken die bijvoorbeeld op je website wél werken. Dit is namelijk allesbehalve speels, creatief en vermakelijk.

Het is belangrijk dat je in de eerste paar seconden de aandacht weet te trekken. Want: dat is tenslotte waar iedereen om vecht. En zodra je deze te pakken hebt wil je dit vasthouden. Daarom wil je niet dat de video te lang duurt. Zorg ervoor dat je shots om de 2 seconden wisselen. Zo houd je uiteindelijk de aandacht vast. Hieronder hebben we nog wat richtlijnen waar je rekening mee kan houden:

  • De eerste secondes van een video zijn cruciaal: dit bepaalt of gebruikers doorscrollen;
    • Dus zoiets als “Weet je niet hoe je voor jouw bedrijf gebruik moet maken van korte video’s op TikTok, YouTube en Instagram”
  • Houd je video’s het liefst <15 seconden;
  • Wissel iedere 1-2 seconden van hoek;
  • Maak gebruik van verschillende lettertypes als je tekst gebruikt;
  • Voor sommigen logisch: maar de beeldverhouding is altijd 16:9 (verticaal);
  • Denk ook aan een afsluiting: met name als je organische herkenbaarheid wilt opbouwen, kun je iedere video met een herkenbaar slogan afsluiten. Bijvoorbeeld: “Wil je ook weten wat juist is?”, of: ”Want zo weet je wat juist is!”
  • Niet te vergeten: maak de content voor je volgers, en dus niet voor jezelf;
  • Gebruik trending video’s;
  • Gebruik het hele scherm (maar let op: bij TikTok valt bijv. een groot deel weg met knoppen);
  • Gebruik een goeie CTA;
  • Onthoud: je bent géén verkoper, maar je probeert te helpen met nieuwe geweldige producten/ diensten.

Leuk dat je nu weet hoe je aan de slag moet. Maar in de werkelijkheid heeft iedereen het druk. En dan is een video maken nou niet bepaald een prioriteit voor veel bedrijven. Ook daar herkennen we onszelf in. Daarom hebben we wat tips op een rijtje gezet hoe je zorgt dat je tijd maakt voor je korte video’s.

  • Batch je content: kies een paar dagen om content te schieten voor de komende week (of weken);
  • Plan & script je content: op deze manier schiet je de content gemakkelijk en efficiënt;
  • Personaliseer je TikTok’s For You Page (FYP) door relevante video’s te liken, reageren en op te slaan. Uiteindelijk stimuleer je hier het algoritme mee;
  • Hergebruik: ga door je opgeslagen video’s heen en haal hier inspiratie uit om zelf weer nieuwe content te maken.

Plaatsje in de klantreis

Zomaar wat video’s plaatsen kan natuurlijk leuk zijn. Maar het is nóg leuker (en bovenal: beter!) als je dit met een gedachte doet. Daarom is het ook goed om na te gaan waar je doelgroep zich in de klantreis bevindt als ze jouw video op TikTok, Instagram of YouTube tegenkomen.

Dit sluit direct aan op de volgende vraag: wat is het doel van je video? En op welke momenten ben je dan (met name) zichtbaar bij welke mensen? Dit is onderdeel van de klantreis die je doelgroep doorloopt.

Over het algemeen zijn korte video’s via Instagram, TikTok en YouTube ideaal om vroeg in de klantreis in te zetten. Waarom? Het algoritme van deze platformen bepaalt grotendeels welke content de gebruikers te zien krijgen. In tegenstelling tot de reguliere feed op Instagram krijg je dus nieuwe content te zien van accounts die je nog niet volgt. En dus: van klanten die (waarschijnlijk) nog niet zo bekend zijn met je merk.

Daarom is dit ook dé uitgelezen mogelijkheid om die gebruikers juist wél kennis met je bedrijf te laten maken. Zo is het bij TikTok standaard dat je feed opent met accounts die je niet (per se) volgt. Op basis van interactie bepaalt het algoritme namelijk welke content voor jou het beste is om te tonen. Als je eenmaal de aandacht van een nieuwe potentiële klant hebt, is het taak om hem door te leiden. En dus: de klantreis te laten vervolgen. Dit kan door ‘m door te leiden naar je account. Waar de klant vervolgens getriggerd kan worden om vervolgacties uit te voeren.

De platformen zijn niet allemáál hetzelfde

De platformen kopiëren elkaar dus, maar toch zijn er (kleine) verschillen te herkennen. Daarom pas je de video’s per kanaal (subtiel) aan. Om hier een concreet beeld van te geven hieronder een voorbeeld van Bol.com.

Dit zijn de Instagram Reels en het TikTok-account van Bol.com. Daarom eerst de overeenkomsten:

  • De flimpjes zijn kort;
  • Ze bevatten muziek;
  • Ze maken gebruik van visuele effecten;
  • Ze spelen in op trends.

Tóch zie je in een eerste oogopslag al dat er ook veel verschillen zijn:

  • De gepolijstheid: Instagram is meer branded dan TikTok;
  • Het realisme: TikTok is realistischer en meer natuurgetrouw, Instagram schept (net zoals normale berichten op het platform) een meer ideaalbeeld;
  • De creatiesnelheid: aan de content op TikTok zie je dat dit vluchtig gecreëerd is; op Instagram steken bedrijven er nét wat meer moeite in

Combinatie met adverteren

Ook op TikTok, Instagram en YouTube Shorts is het mogelijk om te adverteren. De wisselwerking tussen organische en betaalde video’s is vergelijkbaar met andere platformen en middelen. Zo kan je met advertenties op korte termijn resultaat behalen. Organische berichten zijn meer gericht op de lange termijn. Bouw daarom eerst een fanbase op om ook een plaatsje te winnen in het algoritme.

De advertentiekenmerken verschillen per platform. Maar daar gaan we in deze blog niet verder op in. We hebben nu namelijk (vinden wij) wel genoeg info verzameld waar je eerst maar eens over na moet denken. Om vervolgens de knoop door te hakken of je wel of niet met korte video’s aan de slag gaat.

Conclusie voor jouw bedrijf?

Enfin. Je bent op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van korte video’s op zowel Instagram, TikTok als YouTube. Als het goed is heb je ook handvaten gekregen om te bepalen of deze trend wel of niet bij je merk of bedrijf aansluit. Ook kunnen we ons voorstellen dat je even wilt sparren of korte video’s voor jou geschikt zijn. Misschien ben je al helemaal overtuigd en wil je je korte video’s direct naar een hoger niveau tillen. Eventueel in combinatie met adverteren. In dat geval: stuur ons gewoon even een DM. Of gebruik de ouderwetse mail en telefoon. 😉

Meer weten?

Wil je graag meer informatie naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact op met Siebe.

Neem contact op met Siebe

Siebe van Moorsel

Marketingstrateeg & Online Marketeer