Waar ben je naar op zoek?

09.01.2011
7 minuten
Marketing

Waarom zijn backlinks zo belangrijk?

Juist Redactieteam

Backlinks. Wat zijn het, hoe gebruik je ze en waarom zijn ze zo belangrijk? In deze blog lees je alles over deze term die vaak in de SEO-wereld wordt genoemd.

De betekenis van een backlink

Een backlink is een link van een website naar een andere website. Zoekmachines, zoals Google, beschouwen backlinks als een teken van waardering voor de inhoud van een website. Hoe meer backlinks een website heeft, hoe hoger de website waarschijnlijk in de zoekresultaten zal staan. Dit komt omdat zoekmachines de backlinks beschouwen als “stemmen” voor de waarde en relevantie van een website.

Echter, niet alle backlinks zijn gelijk aan elkaar. Backlinks van hoogwaardige websites, zoals .edu en .gov domeinen, worden meer gewaardeerd dan backlinks van lage kwaliteit of spammy websites. Zoekmachines zullen ook de context waarin de link wordt geplaatst beoordelen. Een backlink op een relevante pagina zal dus meer waarde hebben dan een backlink op een pagina die geen verband houdt met de inhoud van de website.

Waarom je in moeten zetten op het creëren van goede backlinks

Backlinks zijn belangrijk omdat ze de autoriteit en betrouwbaarheid van een website aangeven. Zoekmachines gebruiken backlinks als een van de factoren om de rangschikking van een website te bepalen. Hoe meer kwalitatieve backlinks een website heeft, hoe hoger deze zal ranken in zoekresultaten. Dit kan leiden tot meer verkeer en een grotere zichtbaarheid van de website.

Autoriteit

De eerste reden waarom backlinks belangrijk zijn, is omdat ze de autoriteit van een website aangeven. Wanneer andere websites een link naar je website plaatsen, geven ze aan dat ze jouw inhoud waardevol vinden en dat je een expert bent in je vakgebied. Zoekmachines zoals Google gebruiken deze backlinks als een signaal dat uw website relevant en betrouwbaar is. Het aantal backlinks en de kwaliteit ervan zijn belangrijke ranking factoren. Een website met veel kwalitatieve backlinks zal als meer relevant en betrouwbaar worden beschouwd en zal daardoor een hogere positie krijgen in de zoekresultaten. Dit kan leiden tot meer verkeer, meer klanten en een grotere online zichtbaarheid.

Zoekmachineoptimalisatie

SEO is het proces van het verbeteren van de online zichtbaarheid van een website door het optimaliseren van de website voor zoekmachines. Zoekmachines zoals Google gebruiken een algoritme om websites te ranken in zoekresultaten. Backlinks zijn een belangrijke factor in dit algoritme. Wanneer een website veel kwalitatieve backlinks heeft van relevante websites, geeft dit aan dat de inhoud van de website van hoge kwaliteit is en dat de website een expert is in het vakgebied. Hierdoor zal de website een hogere positie krijgen in zoekresultaten en dit kan leiden tot meer verkeer en meer klanten. Om een website te optimaliseren voor zoekmachines is het daarom van groot belang om te investeren in linkbuilding en kwalitatieve backlinks te verkrijgen van relevante en betrouwbare websites.

Maar hoe creëer je ze?

Het is belangrijk om te zorgen voor kwalitatieve en relevante inhoud die mensen willen delen en verwijzen naar. Dit is de basis voor het creëren van goede backlinks. Maar hoe creëer je ze?

Er zijn diverse manieren om backlinks te verkrijgen voor je website. Wat te denken van gastbloggen op relevante websites, het regelmatig delen van interessante inhoud op sociale media, of door het bouwen van een netwerk door het onderhouden van contacten met andere website-eigenaren. Het verkrijgen van backlinks is een proces dat tijd kost en continu aandacht vereist, dus het is belangrijk om een strategie te ontwikkelen en deze aan te houden om een succesvol resultaat te behalen. Wij helpen je alvast met de 4 efficiëntste manieren voor het creëren van backlinks.

 • Doorlinken vanuit andere websites. 
  • Dit misschien wel de effectiefste manier om backlinks te verkrijgen. Dit kan door het creëren van unieke en waardevolle inhoud zoals blogartikelen, whitepapers, infographics of video’s die andere website eigenaren zullen willen verwijzen naar jouw website. Door het aanbieden van waardevolle informatie of oplossingen zullen andere website eigenaren geneigd zijn om naar je website te linken.
 • Gastbloggen.
  • Dit houdt in dat je inhoud schrijft voor een andere website, meestal een website die relevant is aan jouw niche of vakgebied. In ruil voor je inhoud, krijg je een link naar jouw eigen website geplaatst in de inhoud die je hebt geschreven. Dit kan een win-win situatie zijn, de andere website krijgt waardevolle inhoud en jij krijgt een link naar jouw website. Het is wel belangrijk om te zorgen dat de website waarvoor je schrijft relevant is en een goede reputatie heeft, zoals een hoge autoriteit en een groot bereik, om zo de waarde van de link te verhogen.
 • Broken link building. 
  • Broken link building is een techniek waarbij je gebroken links opspoort op andere websites en deze vervangt door een werkende link naar een vergelijkbare pagina op jouw website. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van een vervangende pagina, of door het aanbieden van een alternatieve oplossing. Hierdoor kan je een website eigenaar helpen met het oplossen van een probleem en in ruil hiervoor krijg je een link naar jouw website. Het is belangrijk om te zorgen dat de pagina waarvoor je een link aanbiedt relevant is aan de inhoud van de oorspronkelijke pagina, anders zal de website eigenaar waarschijnlijk je aanbod niet accepteren. Dit kan een efficiënte manier zijn om relevante backlinks te verkrijgen die bijdragen aan de autoriteit en de zoekmachine ranking van je website.
 • Social media
  • Social media is een krachtig hulpmiddel om je inhoud te delen en te promoveren. Door je inhoud te delen op social media platforms zoals Facebook, Twitter, LinkedIn of Instagram, kun je een groter publiek bereiken en meer verkeer naar je website genereren. Dit kan leiden tot meer backlinks, omdat mensen die je inhoud waarderen, het kunnen delen met hun eigen volgers en zo een link naar je website kunnen plaatsen. Het is belangrijk om een strategie te hebben voor social media, om je inhoud op de juiste manier te delen en te promoveren. Hierdoor kun je een groter bereik creëren en een grotere zichtbaarheid van je inhoud en website. Dit kan leiden tot meer verkeer, meer leads en meer conversies.

Houd er wel rekening mee dat zoekmachines als Google de waarde van een link afwegen aan de kwaliteit van de website waar de link op staat, dus kijk naar kwalitatieve websites waar je een link zou willen hebben. Ook is het verkrijgen van backlinks via linkkoop of andere malafide methoden een zwarte SEO praktijk en kan dit leiden tot een penalisatie.

Bent je op zoek naar een manier om uw zoekmachineoptimalisatie te verbeteren en je online zichtbaarheid te verhogen? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies. Wij helpen je graag!

Kom je lunchen?

Wat is juist voor jou? Dat maken we graag behapbaar! Daarom nodigen we je uit voor een lunchsessie. Met een (worsten)broodje in de hand bespreken we jouw doelen. En heb je alleen honger naar resultaat? Dan spreken we ‘gewoon’ af.

Afspraak maken! 🥐