Waar ben je naar op zoek?

17.10.2023
7 minuten
Marketing
Training
Wij zijn Juist

EHBP – Eerste Hulp Bij Prompts

Juist Redactieteam

Het schrijven van een effectieve prompt voor AI-tools (Artificial Intelligence) is als het trainen van een speelse puppy: begin eenvoudig, geef duidelijke instructies en voer de complexiteit langzaam op. Onthoud: slechte instructies leiden tot slechte resultaten. Daarom bieden wij Eerste Hulp Bij Prompts. Zodat jij na het lezen van deze blog in staat bent om de juiste instructies te geven.

AI-tools als sparringpartner of assistent

We beginnen bij het begin. Wat is een prompt? Een prompt is de instructie die je geeft aan een AI-tool om bijvoorbeeld een afbeelding of tekst te genereren. Het is dus belangrijk dat je goed nadenkt over het schrijven van een prompt, en dat je niet zomaar de opdracht geeft: “Schrijf een blog over AI-tools.” Dan krijg je, zoals ChatGPT het zelf zegt: “Een blog met creativiteit als een natte sok, feiten die wankelen als een beschonken pinguïn en een slapende lezer.”

Dat wil je natuurlijk niet. Sowieso wil je niet dat een chatbot jouw blog schrijft, maar daarover verderop meer.

Zie de verschillende AI-tools als een sparringpartner of assistent. Zo maken wij bij Juist dagelijks gebruik van programma’s als ChatGPT en Midjourney. Wij gebruiken deze tools voor bijvoorbeeld het creëren van content, briefings voor fotografie, als alternatief voor stockbeelden, het minimaliseren van menselijke fouten en als sparringpartner.

Je werk verbeteren met AI

Maar hoe kun je deze AI-tools optimaal inzetten om je werk te verbeteren? Daar is niet één specifiek antwoord of perfecte handleiding voor. Net zoals je herhaaldelijk oefent met je puppy en stap voor stap naar moeilijkere trucs toewerkt, moet je ook bij het schrijven van een prompt voor AI beginnen met eenvoudige en begrijpelijke instructies.

Stapsgewijs kun je de instructies ingewikkelder maken. Op dezelfde manier waarop je een puppy beloont en aanmoedigt om gewenst gedrag te versterken, kun je feedback en extra informatie aan AI-tools geven om zo de output te verbeteren. Het trainen van zowel een puppy als een AI vereist nauwkeurigheid en aandacht voor details, maar kan uiteindelijk leiden tot hele mooie prestaties.

En onthoud alvast één ding: shit-in is shit-out. Als je slechte of onnauwkeurige informatie invoert, krijg je ook slechte resultaten.

10/80/10

Laten we starten met het eerste ‘trucje’, toegepast op de tekstuele AI-tool ChatGPT.  Bij Juist gebruiken we, waar mogelijk, de 10-80-10-regel. Hierbij doe jij de eerste 10% van het werk, laat je ChatGPT de middelste 80% uitvoeren, zodat jij alleen nog die laatste 10% hoeft te doen. Klinkt als een goed plan, toch? Zo werkt het precies:

Jij doet zelf de eerste 10% van het werk (= prompt)

  • Maak duidelijk wat je doel is aan ChatGPT door je helemaal in de schoenen van de lezer te verplaatsen.
  • Je moet duidelijk zijn tegen ChatGPT. De beste manier door dit te doen is door zo specifiek mogelijk te zijn.
  • Verderop in dit blog lees je welke 6 stappen wij gebruiken om tot een goed prompt te komen.

ChatGPT doet de middelste  80% van het werk (= output)

  • Dit is de ‘output’. Ofwel: wat ChatGPT ‘eruit poept’

Jij doet de laatste 10% van het werk (= redigeren)

  • Stap af van de standaardinstellingen. ChatGPT is getraind op het meest populaire (cliché) werk op het internet. Daardoor is jouw toegevoegde waarde ook van onschatbare waarde. ChatGPT weet (nog…) niet hoe cliché zijn output is.
  • Bewerk de laatste 10% voordat je het gebruikt. Controleer, redigeer, wijzig, vul aan!
  • Als het goed is heb je dit (groten)deels afgevangen in je prompt: een goed prompt is zo geschreven dat je clichés vermijdt, bijvoorbeeld.

‘n Effectief prompt voor ChatGPT

Zo, nu weet je hoe je de 10-80-10 regel toepast. Maar voordat je aan de slag gaat met die eerste 10%, is het wel zo handig om eerst te weten hoe je een effectief prompt voor ChatGPT schrijft. Nou, zo dus:

  • Stap 1: Noem het beestje bij de naam.
    Vertel ChatGPT welke rol hij (zij? Het?) aanneemt. “Jij bent een professionele copywriter.”
  • Stap 2: Omschrijf zijn taak.
    “Het is jouw taak om teksten te schrijven voor online mediamerken.”
  • Stap 3: Geef ChatGPT de controle en stel hem de vraag wat hij nodig heeft.
    “Stel mij nu alle vragen die je moet weten om perfecte copy te schrijven die bij mijn merk
    past.”
  • Stap 4: Beantwoord de vragen zo specifiek mogelijk.
    Vraag vervolgens aan ChatGPT wat je wilt dat hij doet en of hij zelf vragen aan jou wil stellen om zaken te verduidelijken.
    “Wij vragen je om teksten te schrijven voor [bedrijf of merk etc]. Het is jouw taak voordat je
    start met schrijven om eventueel nog vragen te stellen om de taak te verduidelijken en deze
    antwoorden vervolgens in het copywritingproces te implementeren.”
  • Stap 5: Vervolgens voeg je de schrijfinstructies toe.
    Vertel ChatGPT wat je van de output verwacht, bijvoorbeeld op het gebied van tone of voice. “Je moet in ______-stijl schrijven, beginnen met de kop als hook, slechts ______ woorden per copy schrijven, de copy overtuigend maken en eenvoudige taal gebruiken.”
  • Stap 6: Deel 3-5 voorbeelden die je zelf zou gebruiken met de taaltool.
    “voorbeeld 1, voorbeeld 2, voorbeeld 3”

Dat is alles. Je ultieme prompt is klaar. Je krijgt nu vijftig keer betere resultaten volgens onze ervaringen. Dit komt omdat 80% van de AI-tools is gebaseerd op deze aansporingstechniek.

Tip: Met de functie ‘custom instructions’ wordt ChatGPT krachtiger. Dankzij deze functie onthoudt ChatGPT je voorkeuren en specifieke vereisten, zodat je deze niet steeds opnieuw hoeft te herhalen in elke interactie. Je kunt bijvoorbeeld je schrijfstijl of doelgroep toevoegen. Maar onthoud: die afspraken worden dan op ál je prompts toegepast. Als je voor meerdere merken en/of in meerdere stijlen moet schrijven is dit niet handig.

Ideeën tot leven brengen met Midjourney

Van ChatGPT gaan we door naar Midjourney. Misschien werk je er al mee, misschien heb je er nog nooit van gehoord. Uitgaande van het laatste, hier nog even een korte introductie.

Midjourney is een AI-beeldgenerator waarmee je gepersonaliseerde afbeeldingen kunt maken voor online doeleinden. Het is een openbare tool die vanuit een Discord-server werkt. Vanwege de hoge vraag naar creaties is het helaas niet (meer) gratis.

Ook voor deze AI-tool is het belangrijk om een goed prompt te schrijven. De prompt voor Midjourney zit namelijk anders in elkaar dan een prompt voor ChatGPT.

Bij Midjourney kun je je prompt beginnen door een afbeelding te uploaden. Dit hoeft niet, maar het helpt Midjourney wel om een beeld te krijgen naar waar jij op zoek bent. Vervolgens typ je je prompt en als laatste vul je de gewenste parameters in. Ieder prompt begint met ‘/imagine’.

Om een goed tekstprompt te schrijven kun je je prompt opdelen in een paar onderdelen:

  • Stijl van de afbeelding
  • Beschrijving van een persoon of scène
  • Kwaliteit of beeldtype
  • Camera type
  • Lens

Wanneer dat gelukt is kun je gaan testen en kijken welke creaties Midjourney oplevert. Daar kun je weer variaties op maken of tekst toevoegen of weglaten. Is het eindresultaat nog niet naar wens? Probeer dan eens een andere invalshoek. Of gebruik Midjourney om een gelijkwaardige foto te omschrijven! Zoek een afbeelding die ongeveer voldoet aan jouw wensen, laat Midjourney die afbeelding analyseren via het prompt ‘/describe’ en vervolgens krijg je vier prompts terug die gebaseerd zijn op de inhoud van jouw afbeelding.

Midjourney is nog enigszins beperkt in wat het kan. Zo is het lastig om individuele objecten te verwerken, zijn vingers nog steeds lastig (al gaat dat al stukken beter dan ’n half jaar geleden) en is meerdere mensen specifiek omschrijven ook pittig. Sommige gezichten komen niet goed uit de verf. Of je eindresultaat geschikt is voor commercieel gebruik is dan ook erg afhankelijk van je doel… en je input. En ook: je timing. Want volgend jaar is dit waarschijnlijk allemaal weer anders.

Tools voor tools

Natuurlijk zijn er ook weer tools voor deze AI-tools. Wat bedoelen we hiermee? Nou, er is bijvoorbeeld een handig hulpmiddel om een nóg beter prompt te schrijven voor Midjourney. Prompt Folder helpt je met het instellen van de parameters om tot die ene specifieke afbeelding te komen. Je kunt ChatGPT hierbij gebruiken om stukjes tekst in te korten zodat je prompt nog specifieker wordt.

Groeiende klanten of groeiende klanten?

Met Midjourney kun je concepten combineren door dubbele punten (::) te gebruiken. Dit helpt je om de betekenis van elk idee in je opdracht bepaalde lading te geven. Als je een dubbele punt in de prompt zet, begrijpt de bot dat elk deel op zichzelf staat. Hierdoor kun je verschillende ideeën samenvoegen tot één resultaat, zoals het maken van plaatjes van groeiende klanten. Dit geeft je de vrijheid om allerlei soorten resultaten te krijgen op basis van wat je invoert.


prompt: growing customers                                   prompt: growing :: customers

Nog zoiets als groeiende klanten

Midjourney heeft leuke varianten waarmee je hele gave resultaten krijgt. Wanneer je de best gegenereerde afbeelding hebt gekozen door bijvoorbeeld op U1 te klikken krijg je de afbeelding in een grotere versie te zien.

Met de Zoom-optie kun je het canvas van een afbeelding uitbreiden voorbij de oorspronkelijke zonder de inhoud van de originele afbeelding te veranderen. Het nieuw uitgevouwen canvas wordt opgevuld met behulp van richtlijnen van de prompt en de oorspronkelijke afbeelding.

Met de pijltjes kun je het canvas ervan in een bepaalde richting vergroten zonder de oorspronkelijke afbeelding zelf te wijzigen. De extra ruimte wordt opgevuld met behulp van aanwijzingen van de instructies en de originele afbeelding.


Het experimenteren met deze functies kan tot hele gave resultaten leiden.

Conclusie

Dat is de conclusie. Alle kostbare tijd die je erin stopt wordt beloond met goede resultaten. Net zoals jij je puppy na maanden oefenen beloont met goed gedrag. Maar zijn deze AI gegenereerde resultaten goed genoeg om daarmee naar de buitenwereld te komen?

Ik vind van niet. De teksten die ChatGPT schrijft bevatten soms een hoop onzin, zijn humorloos (of heel Amerikaans, en onlogisch) en bevatten geen creativiteit. Midjourney is een leuke tool om je ideeën te vertalen naar een afbeelding, maar heeft een bepaalde stijl die je kunt herkennen. Gebruik ze daarom als vervanger van stockfoto’s of als een beeldbriefing voor de fotograaf.

Mijn collega’s bij Juist zijn ook de uitdaging aangegaan met “het opvoeden van de puppy”. Na de cursus heb ik ze gevraagd wat hun ervaring zijn met het gebruiken van de instructies. Hierbij een greep uit de inzendingen.

  • Ik ben niet meteen tevreden met het eerste resultaat.
  • Beter 1 vraag per prompt, dan 5 tegelijkertijd.
  • Wanneer je eenmaal op de ‘foute weg’ bent, kun je beter opnieuw beginnen.
  • Begin simpel, test je resultaten en breid zo je prompt uit.
  • Deel ‘vanzelfsprekende’ informatie met ChatGPT.
  • Midjourney blijft consistent zijn eigen perspectief en creatieve twist toevoegen aan jouw verzoek. Als je bijvoorbeeld vraagt om ‘een puppy die zijn poot op jouw hand legt’ krijg je een puppy die een high five geeft.
  • Wanneer je zelfs maar een enkel woord wijzigt, zal ook je uitkomst verschillen. Let dus nauwkeurig op welk woord je aanpast, zodat je begrijpt wat de verandering teweegbrengt.
  • Dingen die je vooraan zet (zeker bijvoeglijk naamwoorden) krijgen meer waarde
  • Maak gebruik van de diverse toepassingen en het samenbrengen van de verschillende AI-Tools.
  • De juiste getallen en kleuren genereren zijn lastig!

Meer weten?

Wil je graag meer informatie naar aanleiding van dit blog? Neem dan contact op met Hilde.

Neem contact op met Hilde

Hilde Verstraten

Social Marketeer