Waar ben je naar op zoek?

15.08.2014
7 minuten
Marketing

Hoe vind je de échte SEO-ranking van zoekwoorden?

Juist Redactieteam

Als marketeer weet je waarschijnlijk dat zoekmachine-optimalisatie (SEO) van cruciaal belang is voor het succes van je website of online bedrijf. Het bepalen van de juiste zoekwoorden is daarbij essentieel, maar hoe vind je nu de echte ranking van zoekwoorden? Het kan namelijk nogal verwarrend zijn om de verschillende zoekresultaten te vergelijken die je krijgt wanneer je zoekopdrachten uitvoert.

Een van de belangrijkste redenen voor deze verschillen is dat Google zoekresultaten personaliseert op basis van verschillende factoren, zoals je surfgedrag, locatie en social-media-connecties. Dit betekent dat de zoekresultaten die je ziet anders kunnen zijn dan die van iemand anders die op hetzelfde zoekwoord zoekt.

Maar hoe kun je als gebruiker de echte ranking van zoekwoorden vinden? Hier zijn enkele tips:

Tip 1: Gebruik een incognitovenster

Een incognitovenster, ook wel privévenster genoemd, is een handige manier om zoekopdrachten uit te voeren zonder dat je zoekgeschiedenis, cookies en andere persoonlijke gegevens worden opgeslagen. Dit zorgt ervoor dat Google je zoekresultaten niet personaliseert en je dus een objectiever beeld krijgt van de echte ranking van zoekwoorden.

Om een incognitovenster te openen, klik je op de drie stipjes in de rechterbovenhoek van je browser en selecteer je ‘Nieuw incognitovenster’ of ‘Privévenster’.

Tip 2: Gebruik een schone URL op basis van ‘no country restriction’

De locatie van je IP-adres kan ook invloed hebben op de zoekresultaten die je ziet. Als je bijvoorbeeld in Nederland bent, krijg je waarschijnlijk andere zoekresultaten te zien dan iemand die in de Verenigde Staten zoekt.

Om ervoor te zorgen dat je de zoekresultaten krijgt te zien die wereldwijd worden getoond, kun je een schone URL gebruiken op basis van ‘no country restriction’. Dit betekent dat Google geen rekening houdt met je locatie bij het tonen van zoekresultaten.

Een voorbeeld van een schone URL op basis van ‘no country restriction’ is: https://www.google.com/search?q=[zoekwoord]&gl=us&pws=0

Vervang [zoekwoord] door het zoekwoord waarop je wilt zoeken. ‘gl=us’ betekent dat je zoekt vanuit de Verenigde Staten en ‘pws=0’ betekent dat personalisatie is uitgeschakeld.

Tip 3: Gebruik verschillende zoekmachines

Hoewel Google veruit de populairste zoekmachine ter wereld is, is het niet de enige zoekmachine die er is. Andere zoekmachines zoals Bing, Yahoo en DuckDuckGo hebben ook hun eigen zoekalgoritmen en kunnen dus andere zoekresultaten opleveren dan Google. Door verschillende zoekmachines te gebruiken, kun je een breder beeld krijgen van de ranking van je zoekwoorden.

Tip 4: Gebruik professionele software zoals Ahrefs of Keyword.com

Als je echt nauwkeurige en uitgebreide zoekwoordgegevens nodig hebt, dan is het gebruik van professionele software zoals Ahrefs of Keyword.com een goede optie. Deze tools bieden gedetailleerde inzichten in zoekwoordprestaties, zoals de zoekvolumes, concurrentie, en ranking op specifieke zoekwoorden.

Tip 5: Gebruik Google Search Console

De Google Search Console is een gratis tool van Google waarmee je de prestaties van je website in de zoekresultaten kunt bijhouden. Het kan je ook helpen bij het vinden van de echte ranking van je zoekwoorden. Door in te loggen op de Google Search Console en naar het tabblad ‘Prestaties’ te gaan, kun je zien op welke zoekwoorden je website wordt weergegeven en op welke positie.

Kom je lunchen?

Wat is juist voor jou? Dat maken we graag behapbaar! Daarom nodigen we je uit voor een lunchsessie. Met een (worsten)broodje in de hand bespreken we jouw doelen. En heb je alleen honger naar resultaat? Dan spreken we ‘gewoon’ af.

Afspraak maken! 🥐