Waar ben je naar op zoek?

09.01.2011
7 minuten
Wij zijn Juist

De beste tips over het gebruik van backlinks

Juist Redactieteam

De term: backlinks. Je hebt er vast wel eens over gehoord. Maar wat zijn backlinks precies, wat kun je er allemaal mee en waarom zijn ze zo belangrijk? Dat lees je in deze blog.

Wat is een backlink?

Om uit te leggen wat een backlink is, is het eerst makkelijk om te vertellen wat een hyperlink is. Deze twee hebben namelijk wat met elkaar te maken. Op het internet staan miljoenen websites. Al deze websites bestaan weer uit diverse onderdelen en al deze onderdelen bestaan weer uit tientallen of misschien wel duizenden pagina’s. Een hyperlink is als het ware de naam van deze site of pagina en is altijd uniek.

Wanneer er in een tekst een linkje staat die verwijst wordt naar een andere website, noem je dit een backlink. Een backlink wordt ook wel een externe link genoemd, omdat je een externe partij hierbij betrekt. Met een backlink verbind je dus als het ware twee verschillende websites met elkaar. Wanneer je een link gebruikt die linkt naar een pagina binnen dezelfde website, noemen we dit een interne link. Officieel is dit geen backlink, maar deze zijn zeker niet minder goed!

Waarom zijn backlinks zo belangrijk?

Heel fijn dat we nu weten wat een backlink is, maar wat heb je eraan? Het gebruik maken van backlinks neemt twee grote voordelen met zich mee.

Meer traffic

Allereerst kunnen andere mensen dus jouw pagina linken aan hun pagina. Men noemt dit dan een inkomende link, omdat iemand anders naar jouw website verwijst. Wanneer dit gebeurd bij bijvoorbeeld een website met veel bezoekers, is de kans erg groot dat deze bezoekers op de link drukken. Men wordt dan automatisch doorgestuurd naar jouw website, waardoor jij meer bezoekers zult krijgen. Je ontvangt hiermee dus gratis traffic!

Hoger in de zoekmachines

Een andere reden om backlinks te gebruiken is het verhogen van je positie in zoekmachines. Helaas heeft het geen nut om met meer backlinks hoger in de zoekresultaten te komen. We nemen als voorbeeld zoekmachine even Google. Google heeft als doel om alle websites zo eerlijk mogelijk te rangschikken. Hierbij kijken ze naar diverse factoren van een website. Hoe snel is de website? Is de kwaliteit goed? Heeft men iets aan deze informatie? Aan de hand van tientallen van deze vragen wordt besloten hoe relevant een website is. Naast de relevantie kijkt Google ook hoe populair een website is. Hierbij spelen de backlinks een rol. Google ziet namelijk elke backlink die naar jouw website gebruikt wordt als het ware als een ”stem”. Hoe meer backlinks naar jouw website, hoe beter je website is volgens Google.

Hoe zorg ik voor deze backlinks?

Dit antwoord is heel simpel. Zorgen voor goede, interessante en kwalitatieve content. Men noemt dit ook wel link earning. Google ziet dit dan ook als de enige manier om hoger op te komen in de zoekresultaten. Helaas kunnen zij niet goed zien welke backlinks verdiend zijn naar aanleiding van goede content of welke backlinks gefaket zijn. Je moet daarom ook zeker oppassen bij sommige backlinks.

Helaas werkt het niet zo dat alle backlinks óók direct zorgen voor een betere positie in de zoekmachines. Tegenwoordig zijn er verschillende website die het doel hebben om backlinks te faken. Men noemt dit ook wel linkfarms. Teveel van dit soort ”slechte” backlinks kunnen schade toebrengen aan je website. Een aantal voorbeelden van slechte backlinks zijn:

  • Het kopen van links: Iets wat je absoluut nooit moet doen, is het kopen van links. Je zult vast wel eens ooit van deze aanbiedingen op het internet zijn tegengekomen, maar trap hier niet in! Deze backlinks worden vaak aangemaakt door linkfarms en worden door zoekmachines gezien als spam.
  • Onregelmatige links: Wanneer je de ene maand bijvoorbeeld meer dan 100 backlinks krijgt en de andere maand bijvoorbeeld maar 10, moet er een belletje gaan rinkelen. Het duurt even voordat je backlinks krijgt, maar wanneer het eenmaal loopt zal dit per maand niet heel veel verschillen. Zie je dus toch een groot verschil?
  • Zorg voor verschillende soorten: Het kan ooit zijn dat je alleen maar backlinks krijgt die afkomstig zijn van één soort pagina. Denk hierbij aan startpagina’s of bepaalde content pagina’s. Ook dit is niet goed. Daarnaast heb je als website zijnde weinig aan een link naar een startpagina.

Wanneer bijvoorbeeld Google merkt dat er sprake is van neppe/foute backlinks, zal je allereerst een waarschuwing krijgen via Google Search Console. Doe je niks met deze waarschuwing? Dan kun je een zogenoemde Google penalty krijgen. Wat precies de gevolgen hiervan zijn, is verschillend. Wel zal je website een lagere ranking krijgen in de zoekresultaten. Dit wilt niemand niet natuurlijk.

Heeft u meer vragen over backlinks? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend advies. Wij helpen je graag!

Kom je lunchen?

Wat is juist voor jou? Dat maken we graag behapbaar! Daarom nodigen we je uit voor een lunchsessie. Met een (worsten)broodje in de hand bespreken we jouw doelen. En heb je alleen honger naar resultaat? Dan spreken we ‘gewoon’ af.

Afspraak maken! 🥐