Waar ben je naar op zoek?

16.08.2024
7 minuten
Wij zijn Juist

Wat je moet weten over Facebook-hacks en hoe je dit als bedrijf voorkomt!

Brian van Dijk

Is jouw bedrijf ooit doelwit geweest van een hack via een Facebook-account? Dit gebeurt vaker dan je misschien denkt. Hackers sluipen namelijk regelmatig binnen in organisatieaccounts door slimme trucs zoals phishing, identiteitsdiefstal of cyberaanvallen. En met ongeveer 95% van al onze klanten die actief zijn op Facebook (dat in tegenstelling tot wat je wel eens hoort echt nog lang niet ‘dood’ is), is het hoog tijd voor een blog met handige tips.

Hoe worden Facebook-accounts gehackt?

Het hacken van een Facebook-account is een serieus probleem. Hoe ontstaat zo’n situatie eigenlijk en hoe wordt een pagina precies gehackt?

Het is cruciaal om je bewust te zijn van de mogelijke gevaren van hacks en te leren hoe je jezelf en jouw organisatie effectief kunt beschermen. Daarom willen we je informeren over de verschillende manieren waarop je kunt worden blootgesteld aan online gevaren, en bieden we praktische tips om jezelf te wapenen tegen deze dreigingen.

5 manieren van hacken

1. Phishing: Hackers proberen informatie binnen te hengelen door een replica van de Facebook-pagina te maken. Vervolgens ontvang je een Facebook-bericht of mailtje dat lijkt op een bericht van Facebook, met de vraag om in te loggen. Als je dit doet, geef je met een simpele klik kostbare informatie weg en ben je ten prooi gevallen aan de hacker.

2. Keylogging: Een keylogging-virus kan onbewust geïnstalleerd worden en registreren alles wat je typt op je apparaat, inclusief wachtwoorden en andere gevoelige informatie. Deze gegevens sturen ze vervolgens naar de hacker.

3. Opgeslagen wachtwoorden: Hoewel handig, is deze functie niet erg veilig. Als iemand je wachtwoordbeheer weet te hacken, krijgen ze moeiteloos toegang tot je account.

4. Sidejacking: Wanneer je via een openbaar netwerk op Facebook inlogt, is het oppassen geblazen voor sidejacking. Hierbij steelt de hacker jouw toegang tot een website en neemt voor de duur van de sessie jouw identiteit aan. Een openbaar netwerk is nooit veilig.

5. Telefoonhacking: Duizenden Facebook-accounts worden dagelijks gehackt door mobiele telefoonhacking. Laat je telefoon nooit onbeheerd achter, vertrouw geen publieke netwerken en log áltijd uit na gebruik van Facebook. Als je smartphone in handen van hackers valt, is je privacy in gevaar.

Hoe merk je dat je Facebook-account is gehackt?

Als je Facebook-account is gehackt, merk je dit vaak doordat je niet meer kunt inloggen met je gebruikelijke wachtwoord, of je e-mailadres is bijvoorbeeld veranderd. Andere ‘aanwijzingen’ dat het niet pluis is op je account zijn vriendschapsverzoeken naar onbekenden, statusupdates die je niet hebt geplaatst en persoonlijke informatie die is gewijzigd. Samengevat:

  • Je naam of geboortedatum is gewijzigd;
  • Er zijn vriendschapsverzoeken verzonden naar mensen die je niet kent;
  • Er zijn berichten verzonden die niet door jou zijn geschreven;
  • Er zijn berichten geplaatst die jij niet hebt gemaakt;
  • Je ontvangt héél veel spamberichten via Messenger.

Dit zijn allemaal alarmbellen dat je account waarschijnlijk is gehackt. Het is belangrijk dat je jouw bedrijf hiertegen wapent.

Bescherm je bedrijf tegen Facebook-hacks

Als je één of meer van de bovenstaande punten opmerkt, onderneem dan snel actie. Om je bedrijf te beschermen tegen Facebook-hacks, kun je het beste de volgende tips opvolgen:

  • Gebruik een sterk wachtwoord;
  • Schakel tweestapsverificatie in;
  • Werk regelmatig je apps en software bij;
  • Klik nooit op verdachte links;
  • Voeg een tweede beheerder toe aan je bedrijfsprofiel;
  • Vermijd openbare wifi-netwerken.

Praktijkvoorbeeld

Dit voorbeeld uit de praktijk laat zien hoe hackers te werk gaan, wat de gevolgen zijn, en hoe je dit kunt voorkomen:

  1. Hackers sturen vaak eerst een bericht via Messenger.

    Dit komt heel regelmatig voor zoals je ziet:
  2. Klik je op de link – wat je voor de volledigheid natuurlijk niet moet doen – dan word je doorverwezen naar een pagina die erg veel lijkt op een pagina van Facebook. Natuurlijk gaat het om een neppagina. Dit kun je zien aan de URL. Door hier in te loggen geef je je persoonlijke informatie direct aan de hackers. Met tweestapsverificatie (2FA) voorkom je dit grotendeels, maar wees altijd alert.
  3. Hierna gaan de hackers bekijken of je een advertentieaccount hebt met daarbij een gekoppelde betaalmethode. Als dat zo is, koppelen ze hun eigen pagina aan jouw advertentieaccount en starten ze met adverteren op jouw kosten. In het onderstaande voorbeeld zie je een advertentie van een gehackt account. Klikken leidt naar yodygo punt com (en die site zouden we niet bezoeken).
  4. Dat kán net zo lang doorgaan tot het iemand opvalt dat je een behoorlijke smak geld hebt uitgegeven. Hackers kunnen dus enorme bedragen spenderen als je niet op tijd ingrijpt. Kosten kunnen snel oplopen tot wel 20.000 euro voordat je het doorhebt. Gelukkig denkt Meta een beetje mee.

Facebook hacks oplossen: het Facebook-advertentieaccount deactiveren

Als Facebook ‘ziet’ dat je account is gehackt, dan deactiveren ze het advertentieaccount automatisch. Als je het zelf opmerkt, doorloop dan dezelfde stappen:

  • Deactiveer Ads;
  • Ontkoppel de betalingsmethode;
  • Ga naar de instellingen van jouw account en verwijder ongeautoriseerde gebruikers;
  • Activeer tweestapsverificatie (als je dat nog niet gedaan had), verander jouw wachtwoord en log uit op alle apparaten. Zo weet je zeker dat niemand meer in je account zit die er niet thuishoort.

Facebook hacks oplossen: advertentiekosten terugvorderen

Goed nieuws: je kunt de gemaakte advertentiekosten terugvorderen door een supportverzoek in te dienen bij Facebook. Als Facebook ook ongebruikelijke activiteit opmerkt, dan ontvang je bijvoorbeeld onderstaand bericht:

Facebook hacks: voorkomen is beter dan genezen

We delen dit voorbeeld om je te waarschuwen en te helpen. Voorkomen is beter dan genezen! Zorg ervoor dat je bedrijf goed voorbereid is op mogelijke Facebook-hacks en bescherm je online aanwezigheid effectief. Let goed op wat je doet en wapen je tegen hacks door 2FA in te stellen.

En twijfel je? Dan schakel je gewoon even met de juiste marketingpartner! 😉

Meer weten?

Wil je graag meer informatie naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact op met Brian.

Neem contact op met Brian

Brian van Dijk

SEO, SEA & Social Marketeer