Waar ben je naar op zoek?

05.10.2010
7 minuten
Marketing

Wat zijn tribes?

Juist Redactieteam

Een tribe is een groep mensen die onderling verbonden zijn met een leider én idee. Het op zoek gaan naar een tribe zit in de aard van mensen. Religieus, economisch, muzikaal of etnisch. En we doen het allemaal omdat we ergens graag bij willen horen.

Review: Tribes

In het boek ‘Tribes’ van Seth Godin wordt de term uitgebreid besproken. Een aanrader volgens ons. Daar speelt het bescheiden aantal 160 pagina’s bij mee, waardoor het op een avondje weg te lezen is. Zéker als je interesse hebt in ondernemerschap, marketing, leiderschap en psychologie is het een absolute aanrader!

Kom tijdens het lezen achter de schrijfstijl van Godin. Volgens ons is het meest interessante deel over de paarse koe. Beschreven als uitzonderlijke dienst of bijzonder product. Zeg nou zelf: bruine of zwart gevlekte koeien zijn saai, en daar zal dus niet zo snel iets over geschreven worden. Maar, een paarse koe zal wél interessant zijn om over te schrijven en spreken. Oftewel: ideeën die zich verspreiden, komen van organisaties die willen groeien. Het draait dan ook om het bedenken van de paarse koeien. Marketing is dus ook wel het verspreiden van ideeën die winnen. Want saaie ideeën verspreiden zich niet en daarom groeien saaie organisaties ook niet.

Wat is de boodschap?

De kern van het verhaal is verandering. Een veelbesproken thema waar Charles Darwin een veelgehoorde quote over heeft: “It is not the strongest of the species that survive, nor the most intelligent, but the one most responsive to change.” Ga je niet mee met groei, dan ga je het dus niet redden. Maar, er is maar één weg die nooit succesvol is: niks doen. Over deze onderwerpen ga je na het lezen van het boek ongetwijfeld denken. Alhoewel je vooral zelf moet uitzoeken hoe je een groep moet leiden, een paarse koe gaat vinden, hoe je mensen moet volgen of iets in die trant.

Over de auteur Seth Godin

De auteur Seth Godin is marketing manager geweest bij veel tech bedrijven. In 1995 richtte hij Yoyadyne Entertainment op, om 3 jaar later voor een bescheiden 30 (!) miljoen dollar te verkopen aan Yahoo!. Inmiddels heeft hij meer dan 12 boeken verkocht die soms nóg bekender zijn dan hijzelf. Wij zijn in ieder geval geïnspireerd door ‘Tribes’. Jij ook binnenkort?

Kom je lunchen?

Wat is juist voor jou? Dat maken we graag behapbaar! Daarom nodigen we je uit voor een lunchsessie. Met een (worsten)broodje in de hand bespreken we jouw doelen. En heb je alleen honger naar resultaat? Dan spreken we ‘gewoon’ af.

Afspraak maken! 🥐