Domeinnamen: je gebruikt ze dagelijks om op je favoriete site terecht te komen. En daarom is het ook niet gek dat er steeds meer vragen over komen. Daarom lichten wij in deze blog de 5 meest gestelde vragen over domeinnamen toe.
1: Hoe zie je of een domeinnaam nog beschikbaar is?
Je kunt dit controleren door gebruik te maken van een domeinnaamzoektool, die wordt aangeboden door veel webhostingbedrijven of domeinregistrars. In Nederland is dit bijvoorbeeld te checken bij Stichting Internet Domeinregistraties Nederland. Wereldwijd kan je dit ‘whois’ checken of de domeinnaam geregistreerd is. Ook kan je daarbij vaak zien door wie de domeinnaam is. Hieronder kan je per land zien hoe je kan checken of de domeinnaam geregistreerd is.
- Duitsland: denic.de
- België: dnsbelgium.be/nl
- Wereldwijd: whois.com
2: Hoeveel is een domeinnaam waard?
De waarde van een domeinnaam kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals:
- De relevantie en het zoekvolume van de naam: domeinnamen die specifiek zijn voor een bepaalde niche of industrie en die vaak worden gezocht, kunnen waardevoller zijn dan algemene of minder populaire domeinen.
- De lengte en spelling van de naam: korte, gemakkelijk te onthouden en te spellen domeinnamen kunnen meer waard zijn dan lange en moeilijk te spellen namen.
- Het TLD (top-level domein): sommige TLD’s, zoals .com en .net, zijn over het algemeen waardevoller dan andere TLD’s, zoals .info of .biz.
- De geschiedenis en reputatie van de domeinnaam: als een domeinnaam eerder in gebruik was en een goede reputatie had, kan dat de waarde verhogen. Aan de andere kant kan een domeinnaam die eerder werd gebruikt voor spam of illegale activiteiten minder waard zijn.
- De vraag en het aanbod op de markt: uiteindelijk wordt de waarde van een domeinnaam bepaald door de vraag en het aanbod op de markt. Als er veel geïnteresseerde kopers zijn voor een bepaalde naam, kan de waarde stijgen.
Over het algemeen kan een domeinnaam variëren van enkele tientallen euro’s tot duizenden of zelfs miljoenen euro’s, afhankelijk van de bovengenoemde factoren.
3: Zijn zoekwoorden in een domeinnaam belangrijk?
De aanwezigheid van een zoekwoord in een domeinnaam kan belangrijk zijn. Met name een kortere domeinnaam met één of meerdere zoekwoorden heeft voordelen voor zoekmachineoptimalisatie. Tóch is het géén garantie dat dit zorgt voor een betere vindbaarheid. Vaak blijkt ook dat zogenaamde ‘exact keyword domain’s’ zoals voetbal.nl of schilder.nl al geregistreerd zijn.
4: Wat is de maximale lengte van een domeinnaam?
De maximale lengte van een domeinnaam is 63 karakters voor het gedeelte voor de punt, en 255 karakters in totaal. Het is belangrijk om te onthouden dat kortere domeinnamen doorgaans gemakkelijker te onthouden zijn en gemakkelijker te typen voor gebruikers.
5: Wat gebeurt er als mijn domeinnaam verloopt?
Als je domeinnaam verloopt en je deze niet verlengt, wordt deze beschikbaar gesteld voor registratie door anderen. Het is daarom belangrijk om je domeinnaam op tijd te verlengen om te voorkomen dat deze verloren gaat. Sommige registrars bieden automatische verlenging aan, zodat je geen enkele deadline mist.