Waar ben je naar op zoek?

13.02.2013
7 minuten
Techniek

Hoe lang duurt het live zetten van een website?

Juist Redactieteam

Het live zette van een website duurt (maximaal) 24 uur. En dat zullen onze klanten met een nieuwe website ongetwijfeld weten. Ook als je d’r zelf ooit een live hebt gezet is dit geen onbekend fenomeen. Maar, hoe komt het dat dit ‘zo lang’ duurt? Het lijkt voor velen immers een luttele druk op een knop. Wij geven je graag een klein stukje technische achtergrond om dit te begrijpen.

Wat is het adres van een website?

Inmiddels zullen veel personen bekend zijn met de term ‘domeinnaam’. Dat is het adres waarop een site te benaderen is (voor ons: juist.nl). Deze domeinnamen zijn ook gekoppeld aan een server waarop de site staat. En deze server gebruikt een ander adres dat mogelijk ook bekend klinkt: IP-adres. Dat is een numeriek adres met punten (bijvoorbeeld: 123.746.223.123). Bij het live zetten van een site moet de domeinnaam worden vertaald naar een numeriek adres van de server, waar de website op staat. Dat vertalen gebeurd door een zogeheten ‘DNS-server’, wat staat voor Domain Name System.

Hoe gaat het vertalen van een domeinnaam naar IP-adres?

Het vertalen van domeinnamen naar IP-adressen gebeurd door een wereldwijd netwerk an verschillende DNS-servers. Bovenaan staan bijvoorbeeld 13 servers. Als wij een site live zetten vertellen we als Juist zijnde aan deze 13 servers wat het nieuwe adres voor de domeinnaam is. En dan is het afwachten. De internetbrowser op je computer controleert dit namelijk níet bij de 13 hoofd servers, maar heeft aan de DNS server die de internetprovider beheert. De internetprovider heeft namelijk een eigen DNS-server om te snelheid te behouden. Het is dan ook onmogelijk dat álle internetgebruikers via de hoofd servers direct de juiste adressen doorkrijgen.

In de praktijk wordt een DNS server van een internetprovider 1 á 2 keer per dag vernieuwd, met de gegevens van de 13 hoofd DNS-servers. Daarom kan het dus een aantal uren duren voordat de nieuwe site voor iedere zichtbaar wordt. En dus ‘live gegaan’ is. Over het algemeen is een website live zetten binnen 24 uur geregeld.

Kom je lunchen?

Wat is juist voor jou? Dat maken we graag behapbaar! Daarom nodigen we je uit voor een lunchsessie. Met een (worsten)broodje in de hand bespreken we jouw doelen. En heb je alleen honger naar resultaat? Dan spreken we ‘gewoon’ af.

Afspraak maken! 🥐