Waar ben je naar op zoek?

03.03.2012
7 minuten
Marketing

Waar kan je Google allemaal voor gebruiken?

Juist Redactieteam

Je kan meer met Google dan ‘alleen zoeken’. Het laatste nieuws, info waar je naar zoekt, prachtige afbeeldingen, de mooiste bestemmingen óf video’s zoekt iedereen tegenwoordig op het platform. Weinig mensen weten alleen dat het voor nog véél meer gebruikt kan worden. Ontdek de eindeloze mogelijkheden van Google in onze blog.

Google is meer dan een ‘simpele’ zoekmachine

Google is tegenwoordig zo ingeburgerd dat sommige het verwarren met het internet zelf. En daarom wordt de URL ook nog regelmatig direct in Google ingetypt, om vervolgens door te klikken naar de website. Naast het alom bekende invulveld, heeft Google nog vele (onontdekte) functies die enorm praktisch zijn.

  1. Weersvoorspellingen.
    Typ simpelweg “weer” gevolgd door de naam van jouw stad in de zoekbalk van Google en je krijgt direct de meest actuele weersvoorspellingen te zien.
  2. Voetbaluitslagen.
    Ben je een voetbalfan en wil je weten wat de uitslag is van de wedstrijd van jouw favoriete team? Typ de naam van het team in de zoekbalk van Google en je krijgt direct de meest recente uitslagen te zien.
  3. Vertalingen.
    Google Translate is een handige tool waarmee je snel en eenvoudig woorden of zinnen kunt vertalen naar verschillende talen. Typ gewoon “vertaal” gevolgd door de woorden die je wilt vertalen en Google doet de rest.
  4. Spellingcontrole.
    Ben je niet zeker van de spelling van een woord? Typ het woord in de zoekbalk van Google en je krijgt direct de juiste spelling te zien.
  5. Definities.
    Wil je de betekenis van een woord weten? Typ het woord in de zoekbalk van Google gevolgd door “definitie” en je krijgt direct de definitie te zien.
  6. Rekenmachine.
    Google heeft een ingebouwde rekenmachine. Typ de som die je wilt berekenen in de zoekbalk van Google en je krijgt het antwoord direct te zien.
  7. Tijdzone.
    Wil je weten hoe laat het is in een andere tijdzone? Typ gewoon “tijd” gevolgd door de naam van de stad waarvan je de tijd wilt weten.
  8. Afstandsberekening.
    Wil je weten hoe ver het is tussen twee steden? Typ gewoon de namen van de twee steden in de zoekbalk van Google gevolgd door “afstand” en je krijgt direct het aantal kilometers te zien.
  9. Vluchtschema’s.
    Ben je op zoek naar vluchtinformatie? Typ de vluchtnummers of de namen van de luchtvaartmaatschappijen in de zoekbalk van Google en je krijgt de meest actuele vluchtinformatie te zien.
  10. Filmtijden.
    Wil je weten wanneer een film draait in de bioscoop? Typ de naam van de film in de zoekbalk van Google gevolgd door de naam van jouw stad en je krijgt de meest actuele filmtijden te zien.
  11. Nieuws.
    Google News is een handige tool waarmee je snel en eenvoudig het laatste nieuws kunt lezen over allerlei onderwerpen. Typ gewoon “nieuws” gevolgd door het onderwerp waarin je geïnteresseerd bent.
  12. Aandelenkoersen.
    Wil je weten hoe de aandelenkoersen van jouw favoriete bedrijven ervoor staan? Typ de naam van het bedrijf gevolgd door “aandelenkoers” en je krijgt de meest actuele koers te zien.
  13. Recepten.
    Ben je op zoek naar een lekker recept? Typ het gerecht dat je wilt maken gevolgd door “recept” om stap-voor-stap instructies te krijgen.
  14. Synoniemen.
    Typ het woord dat je wilt vervangen gevolgd door “synoniem” om alternatieve woorden te zien.
  15. Songteksten.
    Typ de naam van een liedje gevolgd door “songtekst” om de lyrics te zien.

Wat zijn nog meer geavanceerde functies van Google?

  1. Zoeken met aanhalingstekens.
    Als je een zin of een woordcombinatie tussen aanhalingstekens plaatst, zoekt Google specifiek naar deze exacte woorden in deze volgorde. Dit is handig als je bijvoorbeeld zoekt naar citaten, songteksten of een specifieke zin uit een artikel.

    Voorbeeld: “To be or not to be”
  1. Woorden uitsluiten met het minteken.
    Als je een woord wilt uitsluiten uit je zoekopdracht, kun je het minteken (-) gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat je zoekresultaten krijgt die niet relevant zijn voor je onderzoek.

    Voorbeeld: Marketing -social media
  1. Zoeken binnen de tekst met intext.
    Met de intext zoekopdracht kun je zoeken naar specifieke woorden binnen de tekst van een website. Dit is handig als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een artikel waarin een bepaald woord voorkomt.

    Voorbeeld: intext: marketingstrategie
  1. Zoeken in de titel met intitle.
    Als je alleen wilt zoeken in de titel van een website, kun je intitle gebruiken. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een specifieke blogpost of nieuwsartikel.

    Voorbeeld: intitle:marketingtips
  1. Zoeken met een asterisk.
    Als je niet zeker weet welk woord je moet gebruiken in je zoekopdracht, kun je een asterisk (*) gebruiken als wild card. Google zoekt dan naar alle woorden die op de plaats van de asterisk kunnen staan.

    Voorbeeld: Marketing * tips
  2. Zoeken met een tilde.
    Als je synoniemen voor een bepaald woord wil vinden, kun je een tilde (~) plaatsen voor dat woord.

    Voorbeeld: ~blog

Door deze geavanceerde zoekmogelijkheden te gebruiken, kun je nog gerichter zoeken op Google en vind je sneller wat je zoekt. Probeer ze eens uit en ontdek hoe handig ze kunnen zijn!

Kom je lunchen?

Wat is juist voor jou? Dat maken we graag behapbaar! Daarom nodigen we je uit voor een lunchsessie. Met een (worsten)broodje in de hand bespreken we jouw doelen. En heb je alleen honger naar resultaat? Dan spreken we ‘gewoon’ af.

Afspraak maken! 🥐