Het live zette van een website duurt (maximaal) 24 uur. En dat zullen onze klanten met een nieuwe website ongetwijfeld weten. Ook als je d’r zelf ooit een live hebt gezet is dit geen onbekend fenomeen. Maar, hoe komt het dat dit ‘zo lang’ duurt? Het lijkt voor velen immers een luttele druk op een knop. Wij geven je graag een klein stukje technische achtergrond om dit te begrijpen.
Domeinnaam, IP-adres en DNS-server
Het adres van een website noem je ook wel de domeinnaam. Onze domeinnaam is natuurlijk https://www.juist.nl. De site zelf staat op een server, waar de domeinnaam naar verwijst. Die server gebruikt weer een ander soort adres: het IP-adres. Dit adres ken je misschien als een reeks nummers met punten daartussen, zoals 123.456.789.123. Wanneer we een website live zetten moet de domeinnaam worden vertaald naar dat numerieke adres van de server waar de website op staat. Dat vertalen wordt gedaan door een zogeheten DNS-server.
Hoe lang duurt het voordat een domeinnaam vertaald is naar IP-adres?
Die DNS-server speelt dus een belangrijke rol. In de praktijk wordt een DNS server van een internetprovider 1 á 2 keer per dag vernieuwd. Daarom kan het dus een aantal uren duren voordat de nieuwe site voor iedere zichtbaar wordt, en dus ‘live gegaan’ is. Over het algemeen zien we dat een website binnen 24 uur live is.