Waar ben je naar op zoek?

15.08.2016
7 minuten
Marketing

Hoe richt je Google Search Console in? Klaar in 4 stappen

Juist Redactieteam

Google Search Console is een verzameling van hulpmiddelen die ingezet kunnen worden voor SEO, oftewel: zoekmachineoptimalisatie. Prestaties van je site en de pagina’s in Google kunnen eenvoudig gemonitord worden. Je krijg inzicht in de indexatie door Google, de zichtbaarheid in de organische zoekresultaten en eventuele foutmeldingen. Maak gebruik van de juiste statistieken en laat de website door Google inzien. In hippe marketingtaal: fetchen.

Tot 2015 stond Google Search Console ook wel bekend als Google Webmaster Central & Google Webmaster Tools.

Hoe richt je Google Search Console in?

Voor je daadwerkelijk aan de slag gaat met het verbeteren van SEO via Google Search Console, is het belangrijk om deze goed in te richten. De basisinstellingen zijn belangrijk om goed in te stellen. Hieronder lichten wij in 4 eenvoudige stappen toe hoe je dit doet.

  1. Voeg alle domeinen toe aan Google Search Console. Dus: zowel https://www.juist.nl als https://juist.nl als http://www.juist.nl als https://juist.nl
  2. Geef een voorkeursdomein aan. Met of zonder www. Controleer of een redirect naar de gekozen versie ook ingesteld is op het domein (site instellingen > voorkeursdomein)
  3. Voeg een sitemap toe aan de juiste versie van het domein. (Menu > Crawlen > Sitemaps)
  4. Voer een ‘Fetch als Google’ uit voor iedere versie én domein. Zo controleer je of alle redirects goed ingesteld staan, om ook in Google in te dienen (Crawlen > Fetch als Google > laat invulveld achter domein leeg en klik op ‘ophalen en weergeven’). Klaar? Vink de Captcha aan en selecteer ‘die URL en bijbehorende rechtstreekse Links crawlen’ en klik op ‘start’.

Alle stappen doorlopen? Dan ben je klaar om op ieder moment de gegevens van organische indexatie van de website te controleren. Als je nog wat meer hulp nodig hebt bij het instellen van Google Search Console, staan onze specialisten graag voor je klaar.

Kom je lunchen?

Wat is juist voor jou? Dat maken we graag behapbaar! Daarom nodigen we je uit voor een lunchsessie. Met een (worsten)broodje in de hand bespreken we jouw doelen. En heb je alleen honger naar resultaat? Dan spreken we ‘gewoon’ af.

Afspraak maken! 🥐