Waar ben je naar op zoek?

08.01.2015
7 minuten
Marketing

Google Analytics: 13 tips

Juist Redactieteam

Wie werkt er tegenwoordig níet met Google Analytics? Het is dan ook ideaal om data te rapporteren en KPI’s (Key Performance Indicators) te meten. Wel bestaat er een (groot) verschil tussen het meten van data én het meten van zuivere data. Het is dan ook belangrijk om geen fouten te maken met het instellen van Google Analytics. Daarom hebben wij 10 tips voor Google Analytics op een rijtje gezet.

Google Analytics: 13 tips

Als je serieus bent over het verbeteren van je online prestaties, dan is Google Analytics een must-have tool. Maar voordat je kunt beginnen met het analyseren van je websitegegevens, moet je Google Analytics goed instellen.

Hieronder vind je 13 tips voor het instellen van Google Analytics.

  1. Stel je doelen in – Als je weet wat je wilt bereiken met je website, kun je doelen instellen in Google Analytics. Dit helpt je om te zien of je website presteert zoals je wilt.
  2. Maak een account aan – Maak een account aan en voeg je website toe aan Google Analytics. Hiermee krijg je toegang tot alle gegevens van je website.
  3. Voeg de trackingcode toe – Voeg de trackingcode toe aan de header van elke pagina op je website. Dit zorgt ervoor dat Google Analytics gegevens kan verzamelen over elke pagina op je website.
  4. Maak aangepaste rapporten – Maak aangepaste rapporten om gegevens te verzamelen die relevant zijn voor je bedrijf. Dit helpt je om betere beslissingen te nemen op basis van de gegevens die je verzamelt.
  5. Stel e-commerce tracking in – Als je een webshop hebt, is het belangrijk om e-commerce tracking in te stellen. Hiermee kun je zien welke producten het meest populair zijn en welke het meest worden verkocht.
  6. Gebruik UTM-codes – Door UTM-codes te gebruiken filter je het verkeer dat bijvoorbeeld afkomstig is van e-mail- en social-campagnes. Daarmee maak je je data een stuk overzichtelijker en kun je makkelijker herleiden waar je bezoekers vandaan komen.
  7. Gebruik annotaties – In Google Analytics is het belangrijk om zo nu en dan wijzigingen aan te brengen. Helaas ben je dit over een aantal weken of maanden (waarschijnlijk) weer vergeten. Maak daarom gebruik van annotaties. Dit zijn korte notities die je op dagniveau kan invoeren en delen met gebruikers van een ander profiel. Hiermee houd je inzicht in alle gegevens en worden deze in het juiste perspectief geplaatst.
  8. Filter je eigen verkeer – Sluit je eigen IP-adressen en die van partners uit. Daarmee voorkom je dat jouw ‘eigen’ bezoeken voor vervuilde data zorgen en blijven alleen data van gebruikers over.
  9. Stel alerts in – Stel alerts in om op de hoogte te worden gehouden van belangrijke gebeurtenissen op je website. Dit kan bijvoorbeeld een plotselinge toename of afname van het verkeer zijn.
  10. Maak een rapportagetemplate – Maak een rapportagetemplate om de gegevens te verzamelen die je wilt delen met je team of klanten. Dit zorgt ervoor dat iedereen dezelfde gegevens gebruikt en dat er geen verwarring ontstaat.
  11. Analyseer het gedrag van gebruikers op je website – Naast het meten van het aantal bezoeken en de bron van het verkeer, is het belangrijk om te begrijpen hoe gebruikers zich gedragen op je website. Analyseer bijvoorbeeld welke pagina’s het meest worden bezocht, hoelang gebruikers op de site blijven en welke acties ze ondernemen. Dit kan je helpen om de gebruiksvriendelijkheid van de site te verbeteren en de conversieratio te verhogen.
  12. Maak gebruik van doelgroepsegmenten – Door gebruik te maken van doelgroepsegmenten, kun je specifieke groepen gebruikers identificeren en analyseren. Bijvoorbeeld bezoekers uit een specifiek geografisch gebied, bezoekers die via een specifieke zoekterm op de site zijn gekomen, of bezoekers die al eerder een aankoop hebben gedaan. Deze informatie kan je helpen om gerichte marketingacties uit te voeren en je website beter af te stemmen op de behoeften van specifieke doelgroepen.
  13. Monitor de snelheid van je website – De snelheid van je website is een belangrijke factor voor zowel gebruikerservaring als zoekmachineoptimalisatie. Gebruik Google Analytics om de laadtijd van je pagina’s te meten en identificeer welke pagina’s traag laden. Zo kun je deze pagina’s optimaliseren en de snelheid van de website verbeteren. Daarnaast kun je met behulp van de gegevens in Google Analytics de prestaties van je site vergelijken met de benchmarkgegevens van Google om te zien hoe je site presteert ten opzichte van andere sites in dezelfde branche.

Als je deze tips volgt, ben je goed op weg om Google Analytics goed in te stellen. Vergeet niet dat Google Analytics alleen zo goed is als de gegevens die je invoert, dus zorg ervoor dat je alles goed instelt voordat je begint met het analyseren van je gegevens.

Succes met het instellen van Google Analytics en het verbeteren van je online prestaties!

Kom je lunchen?

Wat is juist voor jou? Dat maken we graag behapbaar! Daarom nodigen we je uit voor een lunchsessie. Met een (worsten)broodje in de hand bespreken we jouw doelen. En heb je alleen honger naar resultaat? Dan spreken we ‘gewoon’ af.

Afspraak maken! 🥐