Waar ben je naar op zoek?

30.07.2013
7 minuten
Marketing
Techniek

Wat zijn de 5 meest gestelde vragen over domeinnamen?

Juist Redactieteam

Domeinnamen: je gebruikt ze dagelijks om op je favoriete site terecht te komen. En daarom is het ook niet gek dat er steeds meer vragen over komen. Daarom lichten wij in deze blog de 5 meest gestelde vragen over domeinnamen toe.

1: Hoe zie je of een domeinnaam geregistreerd is?

In Nederland is dit te checken bij Stichting Internet Domeinregistraties Nederland. Wereldwijd kan je dit ‘whois’ checken of de domeinnaam geregistreerd is. Ook kan je daarbij vaak zien door wie de domeinnaam is. Hieronder kan je per land zien hoe je kan checken of de domeinnaam geregistreerd is.

2: Hoeveel is een domeinnaam waard?

De waarde van een domeinnaam bestaat in de meeste gevallen zowel uit een emotionele als bedrijfseconomische waarde. Daarom is het ook wel te stellen dat een domeinnaam maar net waard is wat er een ‘gek’ voor wilt geven. Toch hebben wij hieronder enkele positieve en negatieve factoren op een rijtje gezet waar je rekening mee kan houden.

Positief:

  • Veel verkeer door een (goed) zoekwoord
  • Oude domeinnaam met een rijke historie voor een bepaald (relevant) onderwerp
  • Domeinnaam heeft veel backlinks (andere sites die naar deze domeinnaam linken)
  • Domeinnaam is kort, eenvoudig, goed onderhouden en is universeel uit te spreken

Negatief:

  • Domeinnaam is in het verleden gebruikt voor SPAM acties
  • Domeinnaam is alleen iets waard als ook de meervoudsvorm(en) aangekocht kunnen worden

3: Zijn zoekwoorden in een domeinnaam belangrijk?

De aanwezigheid van een zoekwoord in een domeinnaam kan belangrijk zijn. Met name een kortere domeinnaam met één of meerdere zoekwoorden heeft voordelen voor zoekmachineoptimalisatie. Tóch is het géén garantie dat dit zorgt voor een betere vindbaarheid. Vaak blijkt ook dat zogenaamde ‘exact keyword domain’s’ zoals stukadoor.nl of schilder.nl al geregistreerd zijn.

4: Waar moet je op letten bij een domeinregistratie?

Zorg dat de domeinnaam een duidelijke en beschrijvende naam heeft. Hieronder valt een omschrijving van de bedrijfsnaam, product/ dienst óf een combinatie daarvan. Ook is het belangrijk dat de domeinnaam kort en gemakkelijk te spellen is. Als een bedrijfsnaam uit meerdere delen bestaat is het belangrijk dat de domeinnaam met én zonder streepje geregistreerd wordt. Zo kan de concurrent deze niet meer registreren.

Verder is het belangrijk dat je de juiste extensie registreert. Als je alleen actief bent in Nederland, dan kan je de domeinnaam registeren met ccTLD (country code Top Level Domain). .nl noemen wij in dit geval ook wel de extensie. Een meer internationale focus kan ervoor zorgen dat je ook een .com extensie registreert. De ‘generieke’ extensies worden ook wel gTLD’s (generic Top Level Domain) genoemd. Houd er wél rekening mee dat een bezoeker uit Duitsland eerder geneigd om naar een .de domein door te klikken dan een .nl domein.

Als je in meerdere landen actief bent is het professioneel en netjes om een domeinnaam met meerdere extensies te registeren. Bij een bedrijfsnaam is een vertaling vaak niet aan de orde. Bij een domeinnaam dat gericht is op een zoekwoord bezit je in de meest ideale wereld ook een synoniem in de betreffende taal.

5: Wat zijn de regels voor domeinnaamregistratie?

In Nederland mag een .nl domeinnaam maximaal uit 254 karakters bestaan. Een domeinnaam mag alleen uit letters, cijfers of streepjes bestaan. Ook is het niet toegestaan om komma’s en spaties te gebruiken. Soms zijn landgebonden tekens als ö en ü ook toegestaan. Bij een domeinnaam wordt verder nooit onderscheid gemaakt tussen kleine- en hoofdletters. Naast de algemene procedure voor specifieke domeinnamen, zijn er natuurlijk ook algemene wetten waar je rekening mee moet houden. Zo mag je in sommige landen alléén een domeinnaam registeren als je daar ook over een fysiek postadres beschikt.

Kom je lunchen?

Wat is juist voor jou? Dat maken we graag behapbaar! Daarom nodigen we je uit voor een lunchsessie. Met een (worsten)broodje in de hand bespreken we jouw doelen. En heb je alleen honger naar resultaat? Dan spreken we ‘gewoon’ af.

Afspraak maken! 🥐