Wat voor soort websites zijn er?

door
22 juli 2010
Leestijd: 2 minuten

Er bestaan tal van soorten websites. De een is gericht op verkoop, de ander op informatie en weer andere websites zijn wervend of persoonlijk. Zo kun je een behoorlijk lijstje samenstellen. Nadere analyse leert ons echter dat websites op strategisch en functioneel niveau echter grote verschillen vertonen. Kijk maar eens naar onderstaand overzicht.

Het product is de marketing

MacBook Air. Bij Apple draait alles om marketing en merkbeleving. De introductie van de MacBook Air is daar een mooi voorbeeld van. Onderstaand een screenshot van de productwebsite.

Customizen

Bezoekers kunnen een website zelf aanpassen op basis van voorkeuren en eventuele selecties. Twee goede voorbeelden:

BBC (http://www.bbc.co.uk) – wijzigen van posities via het drag-and-drop principe, beheer van onderwerpen, kleurinstellingen, taalconfiguratie etc. etc. Aanrader!

iGoogle – (http://www.google.nl/ig) – toevoegen van content via RSS, social media, widgets etc. via het drag-and-drop principe.

 

Multimedia

CNN, een van de meest vooruitstrevende nieuwsportals ter wereld. Na een recente vernieuwing van deze portal is het gehalte multimedia nog steeds erg hoog. Bezoekers kunnen niet alleen nieuwsberichten lezen maar ook uitzendingen bij het bericht zien, fotoreportages bekijken en nog veel meer.

Propositie

Een heldere en duidelijke propositie van een website zie je veel terug bijvergelijkingssites zoals Independer. De site voor het vergelijken van autoverzekeringen, zorgverzkeringen hypotheken etc.

 

Eenvoud


Google. Moeten we dat nog uitleggen?

 

Toepassing

Albellien Greetz zijn twee voorbeelden van websites die als toepassing/ applicatie te omschrijven zijn. Bij Albelli, voorheen Albumprinter, kun je online fotoboek opmaken en bestellen.

Greetz is een site waar je zelf je kaarten kunt ontwerpen en via de post kan versturen naar je vrienden en familie. Het is heel gemakkelijk: je gaat naar de site en volgt alle stappen en voordat je het weet ligt de volgende dag de kaart bij je vriend/vriendin/kennis in de brievenbus.

 

Laat zien wat je doet/kan

Binck Bank geeft je met BinckCompleet realtime inzicht in koersen. Het is een van de meest gebruiksvriendelijke en complete beleggingssites van Nederland.

 

Wanneer de klant het wenst

UitzendingGemist is het voorbeeld bij uitstek. Je favoriete TV-programma gemist of nogmaals bekijken? Opnemen is verleden tijd met de diverse ‘gemist’ websites.

 

Themasites


Het WK in Zuid-Afrika is nu al één van de meest memorabele momenten van 2010. De speciale website van de FIFA is het online epicentrum voor alles wat met het WK te maken heeft.

 

Evenementen

De Red Bull Air Race is een mondiaal evenement met een uitgebreide, interactieve, website.

 

Doelgroep


NikeWomen.com. Het voorbeeld van een webshop voor een specifieke doelgroep.

0 Reacties

Geef een reactie