Waarom het "live zetten" van een website 24 uur kan duren

door
13 februari 2013
Leestijd: 2 minuten

Onze klanten hebben het al vaker gehoord. Mensen die al eerder een nieuwe website hebben gelanceerd moeten dit ook herkennen. Als wij een website “live zetten” zeggen wij vaak dat dit proces maximaal 24 uur kan duren, met name bij het overgaan van een oude naar een nieuwe website. Maar waarom is dat zo? Waarom duurt dit ogenschijnlijk zo lang? Om daar een duidelijk antwoord op te geven is enige technische informatie vooraf van belang.

Het adres van een website

Een website is te benaderen via een domeinaam (bijvoorbeeld juist.nl). Het probleem is dat deze domeinnamen gekoppeld moeten worden aan de server waar de website op staat en een server gebruikt daar een ander soort adres voor, namelijk een IP-adres. Een IP-adres is een numeriek adres met punten, bijvoorbeeld 123.746.223.123. Waar het dus op neer komt is dat de domeinnaam vertaald moet worden naar het numerieke adres van de server waar de website op staat. En dat vertalen gebeurt door een zogenaamde “DNS-server”. DNS staat voor Domain Name System (zie uitleg op Wikipedia).

Vertalen van domeinnaam naar IP

Het vertalen van domeinnamen naar IP-adressen gebeurt wereldwijd door een netwerk van DNS-servers. Bovenaan de keten staan op dit moment 13 van deze servers. Als wij een website “live zetten” vertellen wij bij Juist aan deze 13 servers wat het nieuwe adres is voor een domeinnaam. En dan begint het wachten. Als ik nu een domeinnaam intik in mijn webbrowser controleert mijn computer namelijk niet bij een van de 13 hoofd DNS servers wat het adres is, maar waarschijnlijk aan de DNS server die mijn internet provider beheert. Een internetprovider heeft vaak een eigen DNS server om de snelheid van het internet erin te kunnen houden, want het kan onmogelijk dat alle internetgebruikers via slechts 13 DNS servers de goede adressen doorkrijgt…

Hoe werkt het dan?

De DNS server van mijn en jouw internetprovider vernieuwt zichzelf gemiddeld 1 of 2 keer per dag met de informatie van één van de 13 hoofd DNS servers en daarom kan het dus een aantal uur duren voordat een nieuwe website voor iedereen zichtbaar wordt!

Alle locaties van de 13 huidige “DNS Root Servers”

0 Reacties

Geef een reactie