Technische tips bij het testen en opleveren van website’s

door
26 oktober 2010
Leestijd: 2 minuten

Binnen Juist volgen we bij het opzetten van testomgevingen en bij livegang van een website vaste rituelen. Om bijvoorbeeld te voorkomen dat Google een website op een testomgeving indexeert, en dat Google dat bij een live website juist wel gaat doen. Lees hier een lijstje met tips.

Het opzetten van de testomgeving

Zorg ervoor dat Google je testomgeving niet gaat indexeren. Dit kun je voorkomen door een robots.txt tekstbestand in de webroot van je website te zetten.

User-agent: *
Disallow: /

Deze twee regels zorgen ervoor dat crawlers geen toegang hebben tot je website.

Zorg voor een ip-adres filter op je index pagina, en geef alleen toegang tot de ip-adressen die de website al mogen zien.

<?php
$ipadresses = array(‘192.168.0.1’, ‘127.0.0.1’, ‘ip-adres van je klant’, ‘etc’);
if ( ! in_array($_SERVER[‘REMOTE_ADDR’], $ipadresses))
{
die(‘U heeft geen toegang tot deze pagina’);
}

Is het een website die ook mail verstuurt, bijvoorbeeld vanaf een contactpagina, zorg er dan voor dat je testberichten in je eigen mailbox terecht komen, en dat je niet per ongeluk de mailbox van je klant volstopt met onzin mailtjes.

De livegang van een website

Zorg er allereerst voor dat je je robots.txt aanpast. Wijzig ‘Disallow’ in ‘Allow’. Zo zorg je ervoor dat Google je website kan indexeren. Verwijder het ip-filter en wijzig de emailadressen waar eventuele email vanaf de website naartoe gestuurd wordt.

Als je het bezoek van je site wilt meten (en dat wil je) installeer dan Google Analytics op je website. De uitleg over het installeren van Analytics op de site van Google spreekt aardig voor zich. Stel wel een filter in voor je Analyticsprofiel. Hierin kun je aangeven dat bezoeken vanaf bijvoorbeeld bepaalde ip-adressen niet worden meegeteld. Zo voorkom je teleurstelling als je ziet dat van de 200 bezoeken je het 190 x zelf bent geweest.

Als je Google Analytics hebt geinstalleerd kun je in een moeite door naar Google Webmastertools. Hier kun je je site bekend maken bij Google. Als je een site hebt toegevoegd, moet je de site verifiëren. Dit kan tegenwoordig erg eenvoudig door het profiel in Webmastertools te koppelen aan het profiel in Analytics. Met Webmastertools kun je verschillende nuttige dingen doen.

  • Het controleren van je robots.txt. Google vertelt je binnen een paar seconden welke mappen wel en niet toegankelijk zijn voor de crawler.
  • Het toevoegen van een XML sitemap. Met een XML sitemap vertel je Google wat er allemaal op je site te vinden is. Zonder een sitemap vindt Google het uiteindelijk ook wel, maar je kunt altijd een handje helpen.
  • Je ziet in een overzicht de website’s die naar pagina’s linken op jouw website.
  • Webmastertools bevat een aantal diagnose gereedschappen die kunnen vertellen of er fouten zijn in bijvoorbeeld je sitemap of je robots.txt bestand.

Controleer je site op beruchte ‘Lorem ipsum’ teksten. Vaak vul je een site op met plaatjes en teksten totdat de uiteindelijke site gevuld is met de echte data.

Controleer alles twee keer, of laat een collega ook nog een keer controleren. Zelf loop je het risico om vooral bij grotere projecten dingen over het hoofd te gaan zien.

Succes!

0 Reacties

Geef een reactie