Meld waardeloze links bij Google

door
18 oktober 2012
Leestijd: 3 minuten

Google lanceerde afgelopen week een nieuwe tool in het webmastertoolpakket. De “Disavow links” tool werd aangekondigd door het hoofd van de Spam afdeling bij Google en verantwoordelijke voor de Panda en Pinguïn updates: Matt Cutts.
De tool is al live en kan je hier vinden. Matt legde tijdens zijn presentatie op Pubcom uit dat de tool al een aantal weken als beta versie was getest voordat Google vervolgens de tool officieel aankondigde op de webmasterblog.
Wat bing overigens eerder dit jaar al deed.

Disavow links,

De tool is vooral bedoeld voor diegene die ooit een melding van Google hebben gekregen over “unnatural links” die naar hun site verwijzen. Oftewel die door Penguin zijn getroffen. Heeft jouw site niets geleden met de Penguin update, dan heeft deze tool voor jou geen toevoeging.

Even opfrissen: Google baseert de kwaliteit en dus jouw positie in de zoekresultaten mede op basis van de pagina’s die naar jouw site verwijzen. Google heeft met de Penguin update laten blijken dat ze volop bezig zijn met ontleden van deze linkkwaliteit. Heeft de link geen enkele relevantie met jouw website? Dan zal deze ook niet als waardevol worden beschouwd. Sterker nog, dat schaadt je imago bij Google alleen maar. Het is alsof Matt Cutts achter je staat, een traantje laat en je vervolgens op je achterhoofd slaat. Ohja, en je krijgt een melding in je Webmastertools over “unnatural links”.

Veel van deze waardeloze links komen voornamelijk voort uit gekochte links. Links die je worden aangeboden, KOOP NU een X aantal links voor veel te weinig geld! (schreeuw schreeuw). Google probeert dit al jaren tegen te gaan en ze worden hier ook steeds succesvoller in. En gelijk hebben ze. Als jij iets zoekt op Google, wil je dan het resultaat zien van een bedrijf dat het meeste geld heeft uitgegeven aan het kopen van links? Of een resultaat die de helft minder links heeft maar wel elke link dubbel en dwars verdient?

Afijn, in het verleden werd dit als onschuldig beschouwt en er zijn genoeg bedrijven die hier aan hebben deelgenomen. En waarschijnlijk ook echt in positie zijn gestegen in die tijd. Maar tijden veranderen en Google wordt alleen maar machtiger. Die links van toen worden nu in een slecht daglicht gezet en tellen als minpunten voor je website. Hoe meer onnatuurlijke links, hoe verder je gaat zakken in de zoekresultaten. Om die reden heeft Google je dus nu de kans gegeven om je fouten uit het verleden te herstellen en de onnatuurlijke links af te wijzen.

Hoe wijs ik mijn “waardeloze links” af?

De tool werkt vrij makkelijk. Vandaar dat ze ook meerdere waarschuwingen geven als je gebruik gaat maken van deze tool. Je kan natuurlijk de verkeerde links in de tool plaatsen waardoor je nog slechter gaat ranken, dat wil Google wel nadrukkelijk melden. Om links af te wijzen hoef je alleen maar een .txt bestand te maken met daarin op elke regel de link die je wilt opruimen. Hoe kom je aan deze links? Deze kan je ook in de webmastertools vinden onder de noemer “links naar uw site.” Selecteer hier de links waarvan jij zeker bent dat deze spammy overkomen naar Google. Upload het bestand met links die je geselecteerd hebt en Google zal de volgende keer als ze je site indexeren deze links meenemen in hun indexatie.
Het proces vooraf is dus lastiger dan de actie zelf. Google kan je hier dan helaas niet bij helpen. Maar met een beetje gezond SEO verstand kan je al snel zien welke links niet naar jouw website horen te linken.

Matt legt het verder uit:

0 Reacties

Geef een reactie