Meer volgers op Twitter?

door
13 juli 2011
Leestijd: 4 minuten

want-more-followersActief op Twitter en op zoek naar meer volgers? Hoe meer volgers je hebt des te groter de kans dat je tweets worden gelezen, geretweet (gedeeld) door je volgers en zodoende bij potentiële volgers onder de aandacht komen.

Maar hoe krijg je nu meer gerichte volgers, wat is het nut hiervan en hoe pak je dit op een eerlijke manier aan?

Yes, ik heb meer dan 1.000 volgers!

Tsja, meer dan 1.000 volgers. Volgens sommigen staat het interessant op je Twitter profiel. Sommige Twitterholics doen er alles aan om zoveel mogelijk ‘volgers’ te creëren. Maar wat schiet je daarmee op? Veel volgers kan talloze dingen betekenen, een aantal voor de hand liggende redenen:

 • Je bent interessant om te volgen: omdat je een autoriteit bent op een (vak)gebied, een bekende persoonlijkheid bent, een groot netwerk hebt enz.
 • Je volgt zelf ook 1.000 volgers en die zijn jou (vaak om dezelfde reden) gaan “terug volgen”: niet echt overtuigend…
 • Je tweet relevante content (berichten, foto’s, video’s, links, artikelen enz.) die aansluiten bij je persoonlijkheid en netwerk: focus op inhoud, overtuigend en betrouwbaar.
 • Je bent actief in een netwerk van gelijkgestemden: wereldwijd vinden gelijkgestemden elkaar via internet. Twitter is een ideaal middel om bij te blijven, elkaar te updaten, te monitoren wat er gebeurt in je markt, feedback te genereren enz.

Een groot netwerk in de offline wereld betekent vrijwel automatisch ook een grote schare volgers op Twitter. Mits deze uiteraard net zo Twitter en online-minded zijn als jijzelf…

Wat heb ik aan veel Twitter volgers?

 • Verhoogde kans dat veel mensen je tweets (updates) lezen, doorklikken, retweeten en/of delen in hun eigen netwerk. Afgeleide hiervan is weer een verhoogde kans op nieuwe volgers.
 • Direct contact met de juiste (doel)groep. Heb je een vraag, wil je feedback, zoek je antwoorden, heb je hulp nodig of wat dan ook; deel het in je netwerk en je hebt ongetwijfeld interactie met de gewenste personen.
 • Je bouwt aan je eigen merk/persoonlijkheid/autoriteit als je een groot netwerk hebt, net zoals in de echte wereld…
 • Wet van de grote getallen: de kans dat iemand je ook gaat volgen omdat je al 1.000 volgers hebt is vrij groot. De sociale bewijskracht van je profiel zorgt voor kopieergedrag van anderen!
 • Social gaat online een grote rol spelen. Op termijn gaat dus ook je aanwezigheid op het web en je social graph (zie figuur hiernaast: “the global mapping of everybody and how they’re related”) een grote rol spelen bij o.a. vindbaarheid in Google.

Hoe krijg ik dan meer volgers?

Als jij ook van mening bent dat kwaliteit boven kwantiteit gaat dan is de eerste vereiste stap al gezet. Een groot e-mailbestand voor je nieuwsbrief is leuk, maar waar gaat je voorkeur naar uit: 10.000 abonnees waarvan 10% je mail ook daadwerkelijk leest of 2.000 abonnees waarvan 50% je mail leest?

Vind en bind

Gerichte volgers vinden is stap 1. Ze binden, zorgen dat ze niet weglopen en interactie met ze aangaan in stap 2, 3 en 4. Vind relevante volgers via de zoekfunctie van Twitter door net als in Google te zoeken naar relevante zoekwoorden, actuele zaken, namen enz.

Volg

Ga zelf interessante personen volgen. Grote kans dat deze mensen je ook gaan volgen. Tip: als je mensen gaat volgen die al veel mensen volgen is de kans groter dat ze je gaan ‘terug volgen’. Nogmaals, je kunt je vraagtekens stellen bij de kwaliteit van deze groep…

Interacteer

Zoek gelijkgestemden via de zoekfunctie van Twitter en reageer indien je iets relevants te melden hebt, retweet het bericht als je dit wilt delen in je eigen netwerk of reageer op tweets uit je eigen timeline (overzicht van tweets van de personen die je zelf volgt).

Geef

Geven is ontvangen. Geef interessante content aan je volgers. Tekst, foto, video, links. Relevante en unieke content die het delen waard is.

Promoot

Promoot je Twitter account in je e-mailhandtekening, op je website, koppel ‘m aan je LinkedIn enz. Draaf niet door; je visitekaartje laat je immers ook niet overal achter, toch?

Gebruik hashtags

Maak gebruik van #hashtags. Door een # voor relevante (zoek)woorden te plaatsen wordt je zichtbaar in relevante netwerken en bij zoekopdrachten.

Wees eerlijk

Zorg voor unieke, relevante en authentieke content. Voor potentiele volgers moet het duidelijk en interessant zijn om je te volgen. Oftewel, geef antwoord op de vraag: “What’s in it for me?”. Als je geen interessante tweets aantreft haak je net zo snel weer af.

Zorg voor een goede basis

Maak een volledig account voorzien van een foto, korte omschrijving van jezelf middels de biografie en bouw relevante tweets op in je account (eerst historie en vertrouwen opbouwen alvorens je aan de slag gaat met mensen volgen als je wil dat deze je ook gaan volgen!)

Kan dat ook sneller, zijn er geen tools?

Jawel, talloze tools en online software kunnen je helpen bij het zogenaamd snel verhogen van het aantal volgers. Rome is echter ook niet in een dag gebouwd. En je netwerk van relaties, collega’s en vrienden heb je ook door de jaren heen opgebouwd. Je kunt je dus afvragen of het zinvol is om hiervoor een tool te gebruiken die geen menselijk karakter toont, niet kan inspelen op actuele zaken en waarmee je feitelijk de touwtjes uit handen geeft om maar “zoveel mogelijk volgers” te behalen.

Uiteraard zijn er ook tools die op een meer eerlijke manier bijdragen aan relevante volgers. Een tool die je bijvoorbeeld aanbevelingen geeft voor interessante volgers is wel degelijk interessant en helpt je bij bovenstaande acties. Twitter geeft automatisch suggesties, in je eigen netwerk van LinkedIn kun je op zoek gaan of de Twitter zoekfunctie kan je hierbij helpen. Een ander initiatief is de TwitterGids. Een overzichtelijke weergave van belangrijke twitteraars per onderwerp op een startpagina-manier!

1 Reactie
 1. Hoe krijg je meer volgers op Twitter 23 mei 2012 Beantwoorden

  Leuk artikeltje, wat inderdaad belangrijk is dat je volgers hebt die ook echt waarde hechten aan jou tweets. Pas dan kun je er voordeel mee op doen natuurlijk, veel mensen vergeten dit.

Geef een reactie