“Kinderen hebben de toekomst”

door
28 november 2011
Leestijd: 2 minuten

Een eeuwenoud spreekwoord luidt “kinderen en dronken mensen zeggen de waarheid“. We hebben 2 filmpjes geselecteerd over deze eerste groep. Baby’s en peuters groeien immers op met het internet, tablets en allerlei innovatieve vormen van nieuwe media. Geef een peuter van 1,5 een iPad, laat één keer zien hoe je van foto 1 naar foto 2 gaat door te ‘swipen’ en ze zullen je direct nadoen. Is het dan zo raar dat een peuter verwacht dat een magazine of TV scherm op eenzelfde manier werkt?

Nee, dat is het niet. Zij groeien op met het erfgoed van Steve Jobs: swipen. Swipen is het nieuwe bladeren en tappen is het nieuwe zappen of klikken. Uit onderzoek van MijnKindOnline (zie onder) blijkt dat kinderen in Nederland op steeds jongere leeftijd gebruik maken van internet. De belangrijkste reden hiervan is de opkomst van apparaten met dergelijke touchscreens. Onderstaand twee filmpjes die het bewijs leveren dat kinderen gelijk hebben. Producenten van TV schermen lopen achter als je deze beelden moet geloven, evenals uitgevers van traditionele magazines…

“Swiping TV like an iPhone”

“A magazine is an iPad that does not work”

Onderzoek : Peuters en kleuters op internet (App Noot Muis)

Voor meer informatie over het gebruik van internet voor kinderen, download het onderzoek van MijnKindOnline in samenwerking met Zappelin en NTR Jeugd. Uit het onderzoek komt naar voren dat het belangrijk is voor kinderen om het internetgebruik te doseren. Het is zelfs zo dat baby’s en peuters voor hun ontwikkeling meer hebben aan fysieke interactie met mensen om hen heen, dan aan de prikkels van media. Als je als ouder er toch voor kiest om je erg jonge kind kennis te laten maken met media, is het advies van Mijn Kind Online om dat bewust en gedoseerd te doen. Voor een driejarige is vijf of tien minuten online spelen per dag genoeg. Voor een zesjarige kun je denken aan twintig minuten tot een half uur per dag. Gebruik een app of kindersite in ieder geval niet om je kind de hele dag zoet te houden.

0 Reacties

Geef een reactie