Hoe werkt Google?

door
19 juli 2010
Leestijd: 2 minuten

Vraag jij je wel eens af hoe Google nu eigenlijk precies werkt? Nou? Wist je dat je eigenlijk niet op het internet aan het zoeken bent maar in de computers van Google?

Google is een fenomeen. Een autoriteit. Inmiddels ook het meest waardevolle merk ter wereld. Het begon allemaal op Stanford University. Larry Page en Sergey Brin richten in december 1998 de zoekmachine Google op. Google is afgeleid van het woord ‘googol’, een synoniem voor een 1 met honderd nullen.

Zodra je een zoekopdracht in Google invoert gaan de computers van Google (met een snelheid welke niet te bevatten is ) voor je aan de slag. Hebben ze iets gevonden wat correspondeert met je zoekopdracht en is die bewuste webpagina al vaak gezocht en bezocht in het verleden, krijgt deze pagina veel aanbevelingen (lees: links) van derden en wordt de achterliggende website ook nog eens regelmatig ververst? Grote kans dat die webpagina’s op de eerste pagina verschijnen. En dat allemaal binnen enkele tienden van een seconde. Slim he?

Slim is het zeker. Echter wordt de werking van de zoekmachine van Google nooit voor 100% vrijgegeven. Er zijn om en nabij 200 factoren van belang bij het rangschikken van de resultaten in Google. Niemand buiten Google kent alle 200 factoren echter is het overgrote merendeel bekend bij vooraanstaande internet- en zoekmachinemarketingbureau’s. Het belangrijkste kenmerk van Google is haar zogenaamde indexatiemethode, dit betekent feitelijk niets meer of minder dan dat Google iedere webpagina die er te vinden is of die men tegenkomt kopieert naar haar eigen computers (servers). Doordat het serverpark zo gigantisch groot is kunnen er niet alleen heel veel pagina’s opgeslagen worden maar kan er ook razendsnel gezocht worden.

Over Google’s historie, toekomst, werking, voordelen en nadelen kunnen we veel, heel veel, op deze blog schrijven. Onderstaande 3 video’s zijn echter het bekijken meer dan waard. Het legt je namelijk in een paar minuten op normale-mensen-taal uit hoe Google werkt. Waarom iemand op positie 1 staat. En waarom iemand anders niet.

How Google Works
Google heeft inmiddels zelf ook de nodige informatie online gepubliceerd. Matt Cutts, hoofd SEO van Google, legt op basis van een aantal mooie animaties uit hoe Google werkt.

Naast het gratis gevonden worden in Google (SEO: search engine optimization), is het ook mogelijk om via gesponsorde koppelingen (SEA: search engine advertising) gevonden te worden. Ook daar is een video van:

Leuk die video’s maar wat moet ik nu doen om beter gevonden te worden?

Om beter gevonden te worden verwijzen we je door naar de categorie zoekmachinemarketing en seo. Daar kun je tal van tools, checklists en handleidingen vinden. Behoefte aan persoonlijk advies? Bellen of mailen mag ook: 0492-370087 of r.degroot@juist.nl

0 Reacties

Geef een reactie