Google Search Console inrichten in 4 stappen

door
15 augustus 2016
Leestijd: 2 minuten

Google Search Console is een verzameling van tools en hulpmiddelen voor website-eigenaren die zich met SEO bezig houden zodat ze hun website kunnen monitoren vanuit een Google perspectief. Zo levert het relevant inzicht in de indexatie door Google, zichtbaarheid in organische zoekresultaten en evt. foutmeldingen. Daarnaast kun je statistieken raadplegen, informatie over updates inzien en de website als Google inzien (fetchen).

Google Search Console was voor 2015 bekend als Google Webmaster Central en Google Webmaster Tools.

Google Search Console inrichten

Om aan te slag te gaan met de Google Search console zijn is het belangrijk dat de basisinstellingen goed zijn ingericht. Dit doe je middels onderstaande 4 stappen:

 1. Voeg alle varianten van het domein toe aan Search Console.
  a. http://www.domein.nl
  b. http://domein.nl
  Als je ook gebruik maakt van een SSL verbinding voeg dan ook deze varianten toe: 
  c. https://www.domein.n
  d. https://domein.nl
 2. Geef bij zowel de http als de https versie het voorkeursdomein aan (met of zonder www). Controleer of de redirect naar de gekozen versie ook is ingesteld op het domein.
  Klik op het tandwiel rechtsboven >> Site-instellingen >> Voorkeursdomein
 3. Voeg sitemap toe aan (alleen) de juiste versie van het domein.
  Links in menu –> Crawlen –> Sitemaps
 4. Voer een “Fetch als Google” uit. Doe dit voor alle versies van het domein om te controleren of alle redirects goed zijn ingesteld en om deze vervolgens ook bij Google in te dienen.
  1. Kies in het linkermenu voor Crawlen >> Fetch als Google >> invulveld achter domein leeg laten en op de button “ophalen en weergeven” klikken >> (wederom bij de juiste versie van het domein)
  2. Als deze klaar is met laden Captcha aanvinken en “deze URL en de bijbehorende rechtstreekse Links crawlen” selecteren en op “Start” klikken.

Nu ben je klaar om op elk gewenst moment alle benodigde gegeven van de organische indexatie van je website te kunnen controleren!

0 Reacties

Geef een reactie