Google kan meer dan alleen ‘zoeken’

door
3 maart 2012
Leestijd: 3 minuten

Waar gebruik jij Google iedere dag voor? Natuurlijk om snel iets op te zoeken, maar wist je dat Google veel meer biedt dan enkel ‘zoeken’ naar informatie, nieuws, foto’s, plaatsen, video’s of producten? In deze blog een kort overzicht van alle mogelijkheden, een video met mooie voorbeelden en tot slot een aantal opties voor geavanceerde gebruikers aangevuld met een infographic.

Haal meer uit Google!

Bij veel mensen is Google ingesteld als startpagina. Veel internetters denken overigens ook dat het internet ‘begint’ bij Google, zij typen de URL’s van websites direct in in Google en klikken dan op het juiste resultaat. Naast zoeken biedt het invulveld van Google veel meer, zoals:

 • Spellingcontrole: vul het woord in in Google, als je het fout typt corrigeert Google je automatisch met ‘Bedoelde je …?’ of ‘Resultaten weergeven voor …’.
 • Postcodezoeker: weet je niet meer welke plaatsnaam of straatnamen bij welke postcode horen? Vul de volledige postcode (1234AB) in in Google!
 • Lokale zoekresultaten: vul je zoekopdracht aan met een plaatsnaam of postcode en je krijgt direct resultaten bij jou in de buurt!
 • Weer: benieuwd wat voor weer het morgen wordt? Google ‘weer + je plaatsnaam’ en je krijgt het direct te zien.
 • Informatie over je favoriete club, politieke partij of
 • Beurskoersen: Google op ‘koers agn’ of ‘koers aegon’ voor de laatste stand!
 • Rekenmachine: vul een rekenopdracht in en Google rekent het voor je uit.
 • Voetbalstanden en/of programma: benieuwd wanneer Ajax weer tegen PSV speelt? Vul de afkorting ‘aja psv’ in Google in en je krijgt direct de datum en het tijdstip!

 • Omrekenen van valuta, eenheden of temperatuur: weten hoeveel gram 10 kilo is? vul ’10 kilo in gram’ in. Of reken € 199,- meteen om naar dollars: ‘€199 in dollar’ Of ‘1 liter in pints’.
 • Lokale tijd: snel weten hoelaat het is in New York? Vul ‘time new york’ in.
 • Weten welke films er draaien in de bioscoop? Google op ‘film eindhoven’ en je krijgt het actuele filmprogramma met recensies!
 • Vertaalmachine: weet je het Engelse woord voor ‘X’ niet meer? Vul ‘translate X from dutch to english’ in!
 • Google Voice: als je een microfoon hebt aangesloten kun je zoekopdrachten inspreken! Meer info over Google Voice.
 • Google reverse image search: heb je een foto opgeslagen en zoek je het originele bestand of een grotere versie? Of zoek je qua kleurstelling een vergelijkbare foto? Binnen Google afbeeldingen kun je de URL opgeven of upload het bestand vanaf je computer en Google gaat direct voor je aan de slag!

In Amerika en in grote steden biedt Google nog veel meer mogelijkheden. Tickets voor evenementen, aankomsttijden van vluchten, recepten en zelfs track-and-trace codes van pakketjes.

Google ontwikkelde zelf ook een video over de diversiteit van de zoekmogelijkheden (Engelstalig, 1:49).

Interessante Google feiten en cijfers:

 • Wist je dat iedere dag meer dan 1 biljoen zoekopdrachten worden ingevoerd?
 • Google heeft sinds 2003 450 biljoen unieke zoekopdrachten ‘beantwoord’ (zoekopdrachten die nooit eerder zijn ingevoerd).
 • Meer dan 1.000 mensjaren zijn geïnvesteerd in het ontwikkelen van het zoekalgoritme.
 • Instant preview wordt binnen 1/10de van een seconde ingeladen.
 • Iedere zoekopdracht moet ongeveer 1.500 mijl afleggen alvorens het antwoord bij je terug is.
 • Iedere zoekopdracht verbruikt 0,003 kWh, of 2 gram CO2, even veel als een duurzame bureaulamp van 7 Watt die een klein half uur brandt.

Meer geavanceerde functies van Google

Losse woorden
Met normaal gebruik doe je dit al. Je tikt losse woorden in om pagina’s te vinden waar deze woorden voorkomen, bijvoorbeeld: marketing blog. Zo krijg je pagina’s waar zowel het woord marketing als het woord blog in voorkomen. Je kunt ook meer woorden toevoegen. Zo beperk je het zoekresultaat.

“Aanhalingstekens”
Voorzie je zoekopdracht van aanhalingstekens als je een pagina wilt vinden waar twee woorden in één zin in de gewenste volgorde voorkomen. Dus: “marketing blog”.

Zoek naar synoniemen met tilde (~)
Op synoniemen zoeken? Plaats dan een tilde (~) voor het woord. Met ~marketing blog zoek je op synoniemen voor marketing.

Sluit woorden uit met het minteken (-)
Bepaalde resultaten uitsluiten? Dan kun je een minteken (-) voor een woord zetten. Alle zoekresultaten voor dat specifieke woord worden dan verwijderd. Het resultaat van marketing blog -.com zal zijn dat .com webpagina’s niet worden getoond die gaan over marketing en blog. Of marketing blog -social als je geen social media informatie zoekt!

Specifieke websites uitsluiten kan ook: vul bijvoorbeeld in: new york -site:wikipedia.*. en je krijgt de zoekresultaten zonder Wikipedia.

“Verplicht” woorden met het plusteken (+)
Benadruk woorden bij het invoeren van een zoekopdracht: geef een woord een plus (+) mee als Google dat woord écht niet moet verwijderen tijdens het zoeken.

Maak gebruik van het jokerteken (*)
Kun je je maar een deel van een naam herinneren? Gebruik dan het jokerteken (*). * bureau levert meerdere resultaten op, onder andere groenen en fruit bureau.

Titel
Zoek alleen in de titel van webpagina met intitle. Bijvoorbeeld: intitle:marketing blog.

Tekst
Zoek op woorden in de tekst, niet in de titel, met intext. Bijvoorbeeld: intext:marketing blog.

“Refining your Googling” (infographic)

Dat studenten veelvuldig gebruik maken van Google zal niemand raar in de oren klinken. Uit onderzoek bleek echter dat veel studenten niet wisten hoe ze Google slimmer konden gebruiken, daarom ontwikkelde HackCollege.com een zinvolle infographic:

0 Reacties

Geef een reactie