Documentaire over 125 jaar Albert Heijn

door
20 december 2012
Leestijd: 2 minuten

AH-125jaarNTR zond in mei van 2012 een tweeluik uit over het 125 jarig bestaan van Albert Heijn. Een interessante documentaire waarin de belangrijkste feiten uit de rijke historie van AH uitgebreid worden toegelicht.

In deze blog vind je de meest interessantste bevindingen van deze documentaire.  

Uiteindelijk is er niet veel veranderd

Een mooie parallel zie je als het gaat over de slogan “gewoon bij Albert Heijn“. Deze past opmerkelijk goed bij de supermarktmanager van de huidige reclamespotjes, maar is tegelijkertijd ook een knipoog naar het verleden. De supermarktmanager was het vertrouwde gezicht van huisvrouwen in vroegere jaren. Albert Heijn anticipeerde met zijn aanbod en marketing ook op veranderingen in de maatschappij. Daar waar de man in huis de beslissingen nam kreeg de vrouw steeds meer zeggenschap en beschikking over de huishoudportemonnee. Met de spaarzegels creëerde Albert Heijn feitelijk een ‘eigen valuta’ waarmee huisvrouwen vaak voor het eerst over eigen geld beschikten. Hiermee kon men producten kopen die het leven vereenvoudigden.

Afbeeldingsresultaat voor oude ah winkel

De oude vertrouwde supermarktmanager of kruidenier is er nu misschien niet meer maar Albert Heijn heeft deze wel degelijk nieuw leven in geblazen in haar reclames. De supermarktmanager wist vroeger exact wat je wekelijkse boodschappen waren en nu kunnen ze dat zien door middel van je bonuskaart en/of omdat je de mobiele app van AH gebruikt.

Albert Heijn anticipeerde met zijn aanbod op veranderingen in de maatschappij. Ze waren de eerste supermarkt met zelfbediening, voorzagen al vroegtijdig in de behoefte aan parkeerplaatsen en liepen voorop in de wereld van ‘pinnen’.

De slogan “Gewoon bij Albert Heijn” is ook van toepassing op de vele overmoedige pogingen en experimenten van het grote concern. De supermarkt is weer terug bij waar het ooit mee begonnen is en goed in was. Daar zijn veel supermarktketens stikjaloers op.

De afleveringen zijn uitgezonden op 24 mei 2012 en 31 mei 2012.

 

0 Reacties

Geef een reactie