Big Brother Google is watching you

door
2 april 2012
Leestijd: 2 minuten


Sinds jaar en dag het motto van Google: don’t be evil. Ik begin er sterk aan te twijfelen. Met de recente privacy updates en wijzigingen in het zoekalgoritme wordt het motto er niet geloofwaardiger op…

Ondanks dat ik fervent gebruiker ben van hun producten willen ze maar al te graag je ‘digitale ik’ regisseren: je telefoon, je e-mail, je computer en je totale digitale leven zoals je vriendennetwerk, foto’s, video’s en documenten. Wat je online ook wil, Google is de “one-stop-shop”. Wilden ze je vroeger zo snel mogelijk naar een website leiden, tegenwoordig willen ze je zo lang mogelijk binnen ‘Google’ houden. In de VS kun je al hoteltickets rechtstreeks via Google boeken: wederom een schakel uit de keten.

Waar staat jouw website in Google?

Je website op de 1e pagina van Google voor relevante zoekwoorden krijgt steeds meer aandacht in de markt. Google beseft dat ook en geeft daarom betaalde vermeldingen (bovenaan de pagina) meer ruimte. Zelfs 50% (!) meer dan 2 jaar geleden. En geloof maar dat ze dat ‘onder aan de streep’ merken. Adverteerders en bureaus merken zowel een positief als negatief effect, met name voor wat betreft personalisatie van de zoekresultaten. Ingelogde gebruikers met historische zoekdata krijgen gepersonaliseerde zoekresultaten. Enkel de prive-modus van je browser geeft je nog ongekleurde zoekresultaten. Kijk maar eens of jouw website op dat ene zoekwoord écht bovenaan staat…

Dat het web zich aanpast aan de gebruiker is een interessante en mooie ontwikkeling. Maar we staan nog maar aan het prille begin. Wie is niet achtervolgd met banners van webwinkels met eerder bekeken producten? Vind jij ze relevant of irritant? Onderzoeken bewijzen dat het wel degelijk werkt.

Can you make money without doing evil, Google?

Met uiteindelijk het beheer van kabel- en elektriciteitsnetwerken garanderen ze je snel internet. Met inzicht in je fysieke locatie, toegang tot je portemonnee en als klap op de vuurpijl ook nog eens inzicht in je DNA met Google Health staat het motto onder druk. Hoezo Big Brother is watching you?

Video: The Beast File: Google

Update: dit artikel is in een verkorte vorm ook verschenen in de uitgave Bedrijvig Uden van April 2012, zie onderstaande afbeelding:


1 Reactie

    Geef een reactie