Waar ben je naar op zoek?

20.07.2010
7 minuten
Marketing
Techniek

5 tips om je 404 pagina te optimaliseren

Juist Redactieteam

Iedereen heeft er wel ooit eens last van: de welbekende 404 pagina. Natuurlijk is dit iets wat je wilt voorkomen, want de kans is groot dat je bezoeker na het verschijnen van een 404 pagina de site zal verlaten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een bezoeker binnen 15 sec bepaalt of de content die hij/zij zoekt te vinden is op de desbetreffende pagina. Wanneer deze bezoeker op een 404 pagina beland van je website, is de kans groot dat hij deze verlaat.

Helaas zal je niet altijd kunnen voorkomen dat je bezoeker op een 404 pagina terecht komt. Je zult daarom creatiever met je 404 pagina om moeten gaan. Er zijn diverse elementen die je aan je 404 pagina kunt toevoegen, waardoor een bezoeker toch niet direct weg klikt. Benieuwd naar deze elementen? Lees dan onze blog over 5 tips om je 404 pagina te optimaliseren.

1. Pas de tekst aan naar jouw stijl

Wanneer een bezoeker op een 404 pagina komt, zal er direct de tekst ”404 – Page Not Found” verschijnen. Deze tekst klinkt behoorlijk hard, alsof de bezoeker niet welkom is. Dat is natuurlijk absoluut niet het geval! Pas daarom deze tekst aan naar een tekst die bij jouw stijl behoort. Denk bijvoorbeeld aan ”Oeps er ging iets fout. Probeer het later nog eens!”. Dit klinkt veel vriendelijker en zal de bezoeker daarom minder snel afschrikken.

2. Voeg humor toe

Een beetje humor kan nooit kwaad. Er zijn diverse bedrijven die hun 404 pagina op een ludieke manier vertonen. Neem een voorbeeldje aan de pagina van bol.com. Bol.com maakt slim gebruik van de 404 pagina. Door het icoon van de site terug te laten komen op de 404 pagina, zorgt dit voor herkenning. Bezoekers zullen veel sneller deze foutmelding pagina lezen, dan dat ze een standaard pagina krijgen. Hoe ga jij humor toevoegen aan jouw pagina?

3. Blijf altijd in jouw huisstijl

Het is belangrijk dat ook de 404 pagina in jouw eigen huisstijl is. Door ook deze pagina op te bouwen uit jouw eigen huisstijl voorkom je dat de bezoeker denk dat hij/zij op een andere pagina beland is. Ook kunnen sommige 404 pagina’s lijken op een error pagina. Je wilt natuurlijk niet dat een bezoeker denkt dat dat via jouw website gebeurt. Door in jouw eigen huisstijl te blijven, voorkom je deze gedachte.

4. Installeer een zoekbalk

Wat ook erg slim is, is om een zoekbalk aan je 404 pagina toe te voegen. Door het toevoegen van een zoekbalk kan je bezoeker misschien bij een vergelijkbare pagina terecht. Naast een zoekbalk kun je ook een aantal pagina’s als knop op de 404 pagina vermelden. Misschien zit er iets interessants bij en klikt de bezoeker door.

5. Laat contactgegevens achter

Door je contactgegevens op de 404 pagina achter te laten, geef je een persoonlijke touch aan je pagina. Een persoonlijke pagina wordt vaak veel betrouwbaarder gevonden door bezoekers. Daarnaast geef je de bezoeker het gevoel hem/haar te willen helpen door je contactgegevens achter te laten. Je bent zo makkelijk te bereiken en kan hulp bieden wanneer daar vraag naar is.

Een 404 pagina is nooit fijn, maar door er goed gebruik van te maken kun je er misschien ook nog van profiteren. Het toevoegen van bijvoorbeeld een zoekbalk is een eenvoudige stap, maar kan voor veel extra traffic zorgen. Zorg er daarom voor dat je ook wat aandacht besteed aan je 404 pagina en het niet achterlaat!

Kom je lunchen?

Wat is juist voor jou? Dat maken we graag behapbaar! Daarom nodigen we je uit voor een lunchsessie. Met een (worsten)broodje in de hand bespreken we jouw doelen. En heb je alleen honger naar resultaat? Dan spreken we ‘gewoon’ af.

Afspraak maken! 🥐