Waar ben je naar op zoek?

16.05.2013
7 minuten
Marketing

Top 25: Online Verleidingstechnieken

Juist Redactieteam

Het doel van een site of webshop is uiteindelijk om klanten actie te laten ondernemen. De vraag is: hoe doe je dat? Inmiddels is d’r heel wat theorie op los gelaten, waar wij enkele verleidingstechnieken uitgepikt hebben. Her en der is een voorbeeld benoemd om je écht te laten ervaren hoe je klanten ‘verleid’.

1: Geef een sociale bevestiging

Laat op de site of webshop zien waarom anderen voor je gekozen hebben. Hiermee geef je ze als het ware een bevestiging waarom jij als bedrijf een goede keuze bent.

2: Zorg voor een commitment en consistentie

Duw je bezoekers met mini-stapjes in de goede richting. Het doel is om uiteindelijk de toewijding aan je bedrijf te vergroten. In de praktijk is dit duidelijk terug te zien in het bestelproces. De buttons staan continu op dezelfde plaats om je in een ‘klik-flow’ te laten komen. Een ander voorbeeld is het aanvragen van een proefmonster bij een bestelling.

3: Geef de klanten een reden om actie te ondernemen

Maak het je bezoekers duidelijk waarom ze bij jou actie moeten ondernemen. Geef een groen veld óf opsomming van alle redenen. Alles om de klant over de spreekwoordelijke streep te trekken.

4: Creëer schaarste

Booking.com is hier een koning in. Zij spelen optimaal in op schaarste door dit overal op de site terug te laten komen. ‘Nog maar 1 kamer beschikbaar’ of ‘Laatste kans’ is dan ook veel terug te zien.

5: Principe van wederkerigheid

Mensen zijn in principe ingesteld op het feit om iets terug te doen voor een ander. Daarom geven veel bedrijven hun bezoekers ook iets, met de achterliggende gedachte dat zij iets terugdoen. Denk aan de vele gratis e-books en/of whitepapers die je tegenwoordig online kan vinden.

6: Gebruik sympathie

Sympathie kan ertoe leiden dat een (potentiële) klant je aardig gaat vinden. Je kan er ook voor kiezen om klanten sympathie voor je te laten creëeren. Laat hen hun enthousiasme delen via Facebook, Instagram of een ander social mediakanaal.

7: Straal autoriteit uit

Autoriteit kan gebruikt worden om bezoekers van je site te overtuigen. Plaats de nodige awards, certificeringen en keurmerken op je site om dit te creëeren. Ook verhalen van andere klanten op je site kunnen helpen om autoriteit uit te stralen.

8: Vermijd onzekerheid

Onzekerheid moet je wegnemen om de drempel voor je bedrijf te verlagen. Geef tijdens het bestelproces bijvoorbeeld aan dat je gratis kan retourneren.

9: Stel iemand onderbewust gerust

Stel je bezoekers gerust richting een conversie. Ook daar sluit het vorige voorbeeld goed bij aan.

10: Ga voor sensorische input

Geef aan hoe iets voelt, ruikt en klinkt. Uiteindelijk doe je dit om de klanten te overtuigen. Inmiddels is een geluid van een swipe of touch al snel geassocieerd met een iPhone.

11: Verkoop complete sets

Geef duidelijk bij de bezoeker aan hoe ze iets ‘compleet’ kunnen maken, vaak gaat dit gepaard met het uitvoeren van een extra actie. Ook relevante artikelen of ‘anderen kochten’ doen het goed bij webshops.

12: Ga voor het ‘verrassingseffect’

Verras je bezoekers op een positieve manier. Zorg dat de toewijding en sympathie richting jou vergroot wordt. Een mooi voorbeeld hiervan is een verrassingsactie van de KLM. Als reizigers via Twitter lieten weten waar zij naartoe gingen vanaf Schiphol, werden zij daar opgewacht door personeel van de luchtvaartmaatschappij. Oók kregen de passagiers nog een aardigheidje, gebaseerd op een klein beetje ‘social research’.

13: Personaliseer aanbiedingen

Zorg dat je duidelijke profielen hebt van je klanten. Om ze vervolgens zo rechtstreeks mogelijk aan te spreken. Een bol.com speelt hier slim op in door eerder bestelde producten of verjaardagen te belonen.

14: Vertel verhalen

Mensen houden van verhalen. Daarom is het vertellen van een verhaal ook ideaal om een bezoeker een goed gevoel te geven. Hiermee kan je bijvoorbeeld een gunfactor bij potentiële klanten creëeren. Waarmee je hun uiteindelijk kan verleiden.

15: Stuur de aandacht (Gaze Cueing)

Stuur de ogen van de bezoeker naar het punt waar de aandacht naar uit (zou moeten) gaan.

16: Pas Loss Aversion toe

Soms is het aangeven van een (mogelijk) verlies, sterker dan het aangeven wat klanten te winnen hebben. Hier is het principe van Loss Aversion dan ook op gebaseerd.

17: Ga voor het Anchoring effect (referentie effect)

Geef iets in een bepaalde context of volgorde weer. Om het positiever te laten lijken, dan het misschien daadwerkelijk is. Zo kan een prijsstelling met small, medium en large een bepaalde variant er verrassend positief uit komen laten zien.

18: Gebruik de Paradox of Choice

Door (te) veel keuze te bieden, kan de bezoeker verward worden. Stuur ‘m daarom ook waar nodig in zijn keuze. Vergelijk producten en licht enkele uit om de bezoekers de juiste richting in te sturen. Voeg teksten als ‘meest gekozen’ toe om ze naar een bepaalde keuze te nudgen.

19: Pas Visual Imaginary toe

Visueel denken kan een gewenste actie opleveren bij een klant. Gebruik dan een ook een beeld mét beleving en/of omgeving om de bezoeker te verleiden.

20: Gebruik Framing

Hierbij kan content gebruikt worden om content positiever (óf juist negatiever) uit te lichten. Dit is ook veel gebruikt in de politiek om maatschappelijke problemen te benadrukken of bagataliseren.

21: Pas Familiarity Bias toe

Als je iets veel én vaak weergeeft krijg je vanzelf de indruk dat het ‘juist’ is om daarvoor te kiezen.

22: Gebruik Duration Effects

Geef aan hoe lang iets duurt om een bezoeker gerust te stellen. Praktisch voorbeeld hiervan is het aantal stappen weergeven van een bestel- of registratieproces.

23: Profiteer van Pop-up Effect

Laat iets opvallen. Geef het meer aandacht tussen alle ‘normale informatie’. Denk aan een pop-up om je in te laten schrijven voor een nieuwsbrief.

24: Richt op Retentie

Geef de bezoekers een reden om terug te komen. Een aantal veel voorkomende voorbeelden zijn het inschrijven voor een nieuwsbrief, maandelijkse acties, nieuwe productintroducties of winacties.

25: Maak gebruik van het Aesthetic Usability Effect

Mensen zijn nou eenmaal eerder geneigd om aantrekkelijke vormgegeven producten aan te trekken. Niet voor niets dat Apple zijn succes geassocieerd is met design. En het dus een grote aantrekkingskracht heeft op gebruikers.

In een notendop

Genoeg input om aan de slag te gaan met ‘verleiden’. Alhoewel de lijst niet super uitgebreid is, zal het voor ondernemers een startpunt zijn om ermee te starten. Hulp nodig om één van deze verleidingstechnieken toe te passen? Neem dan contact op met onze casanova’s specialisten.

Kom je lunchen?

Wat is juist voor jou? Dat maken we graag behapbaar! Daarom nodigen we je uit voor een lunchsessie. Met een (worsten)broodje in de hand bespreken we jouw doelen. En heb je alleen honger naar resultaat? Dan spreken we ‘gewoon’ af.

Afspraak maken! 🥐